Српски Покрет Двери - Лого
Search

Хитан предлог мера за стабилизацију тржишта пољопривредних производа и спречавање урушавања пољопривредне производње

     Да ли је у питању неспособност или небрига  режима за српског сељака потпуно је свеједно, последице су погубне и катастрофалне.

У низу репресивних мера,  Влада Србије је донела одлуку о затварању пијаца на отвореном и затвореном простору ради смањења ширења пандемије. На  овај начин власт угрожава прехрамбену безбедност грађана и економску сигурност пољопривредних произвођача.

Пијаце не треба затварати већ наложити локалним самоуправама и јавним комуналним предузећима да организују рад пијаца тако да се ризик од заразе сведе на минимум, што се може постићи појачаним надзором и контролом приступа тезгама. Није логично да мегамаркети и остале продавнице раде у затвореном, у којима на малом простору имамо велику фреквенцију људи, а самим тим и већи ризик од ширења заразе, док пијаце на отвореном не раде.

Коме је у интересу да наши пољопривредни произвођачи не продају своју робу већ је бацају на депоније?!

Коме је у интересу да се у продавницама продају пољопривредни производи из увоза, а не домаћи?

Ко монополом штити увознике и стране хипермаркете, а не домаће произвођаче?

Стиче се утисак да су увозничком лобију велика конкуренција српски сељаци, пијаце и квалитетни производи, а ово време ванредног стања је добра прилика да се конкуренција уништи, у чему им режим мером о затварању пијаца помаже!

Српски покрет Двери је упозорио Владу Републике Србије на могуће проблеме који ће настати као последица лоших одлука, али у исто време понудио сет мера како би спречили потпуну пропаст пољопривредних произвођача и заштитили прехрамбену и здравствену сигурност грађана.

Ово су неке од предложених мера:

  1. Ради заштите домаће пољопривредне производње, Влада мора да подстакне куповину домаћих пољопривредних производа и то у неколико корака:

а) Хитно увођење ваучера којима ће грађани остварити попуст од 10% за куповину домаћих пољопривредних производа.

б) Лимитирати цене пољопривредних производа у трајању не краћем од 3 месеца.

в) Обезбедити приоритетну наплату доносиоцима ваучера, односно власницима регистрованих пољопривредних газдинстава.

г) На основу уписане и пријављене структуре биљне и животињске производње увести паритете и прописати горњи лимит количина пољопривредних производа по јединици производне мере, које може на тржиште да пласира регистровано пољопривредно газдинство.

д) Да би се спречила злоупотреба, потребно је појачати надзор при реализацији ове предложене мере;

  1. Поједноставити пријављивање за добијање дозволе кретања, тако што би осим електронског пријављивања, локалне самоуправе увеле телефонски кол центар и тиме само пријављивање олакшале пољопривредницима;
  2. Увођење обавезног откупа вишка пољопривредних производа;
  3. Извршити координацију између Републичке дирекције за робне резерве и Привредне коморе РС, како би се правовремено извршила набавка и дистрибуција прехрамбених и пољопривредних производа великим трговинским ланцима, као и малим продајним објектима, ради спречавања несташица и стварања великих гужви;
  4. Одмах увести мораторијум на увоз прехрамбених и пољопривредних производа и тиме заштитити домаћу пољопривредну производњу;
  5. Укинути ПДВ на вештачко ђубриво, семена и други репроматеријал намењен пољопривредној производњи;
  6. Укинути акцизу на дизел гориво намењено пољопривредној производњи;
  7. Укинути ТВ претплату на електрична бројила која се налазе у пољопривредним производним погонима;
  8. Укинути плаћање обавезног пензионог осигурања за време пандемије.

Ове мере смо предложили у нади да ће их Влада по хитном поступку размотрити и прихватити, јер ово је у интересу свих грађана Републике Србије, а не само пољопривредних произвођача.        

Покажимо друштвену солидарност и националну одговорност подршком српском селу и сељаку.

 

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: