Док смо као народ и друштво свакога дана све сиромашнији, док гориво и основне животне намирнице поскупљују из дана у дан, док корупција у Србији цвета, председник ПУПС-а и министар за бригу о селу, помпезно најављује наводни спас српског аграра.

         Овај „неустрашиви“ борац за пензионерска питања, тапију за бригу над пензионерима препустио је највећем од свих обожавалаца наших бака и дека Александру Вучићу. За узврат, добио је министарско место и сигуран опстанак на власти, заборављајући своје саборце из СПС-а и Јединствене Србије. Добио је пун џак народних пара да промовише српско задругарство. Наравно, тај новац није добио неко ко не припада режиму, већ је 997 милиона динара добило 95 задруга блиских режиму. Председник ПУПС-а, господин Милан Кркобабић ћутао је као заливен када је Вучић противуставно смањио пензије, али зато је поручио свим пензионерима да не чекају поштара они који не гласају за Вучића.

Само Господ Бог и Вучић знају како се Кркобабић нашао на позицији министра задуженог за бригу о српском аграру. Само именовање Кркобабића на ову позицију говори колико је пољопривреда и српско село на маргини актуелном режиму.

Како медији јављају, министар Кркобабић је најавио конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницама, симболично данас на Видовдан, 28. јуна.

По устаљеном обрасцу, узгајајући популизам и непотизам, министар је добио нови џак народних пара да у предизборној години врати младе и спаси српско село. Буџетом од 500 милиона динара, министар је предложио, а Влада донела одлуку, да се тим новцем купи око 400 напуштених сеоских кућа са окућницом. Максимални износ који држава субвенционише по једном домаћинству је 1,2 милиона динара. Ова мера, по речима министра, треба да врати младе на село и самим тим демографски опорави Србију, а посебно руралне пределе наше земље.

Анализирајући Уредбу Владе, очигледно је незнање, лицемерје, бахатост и нестручност. Уредба је класичан и пластичан пример функционерске кампање о трошку пореских обвезника. И пре објављивања Уредбе зна се ко су „срећни добитници“ сеоских кућа и окућница, јер су многе младе перјанице режима унапред припремиле потребну документацију и интезивно обилазе напуштене сеоске куће.

Користим прилику да јавно питам министра Кркобабића:

Ова Уредба Владе је могућа као надоградња, а не као темељ и поставка. Пре доношења овакве Уредбе, било је потребно обезбедити предуслове и амбијент за одрживи развој и имплементацију саме Уредбе. У том смислу предлажемо неколико циљева и мера, а ово су неки од њих:

Сматрам да ће 500 милиона динара које је Влада одобрила министру Кркобабићу, у највећој мери завршити код пријатеља режима и на тај начин служиће за посредну куповину гласова. Купљене сеоске куће новцем пореских обвезника претвориће се у викенд куће страначких активиста , а ефекат ове Уредбе биће занемарљив.

Предлажем да 500 милиона динара намењених за куповину гласова и „бацање у бунар“, Влада преусмери за лечење болесне деце или за збрињавање сирочади.

И на крају, желим да поручим пензионерима и члановима ПУПС-а који подржавају овакву недомаћинску и расипничку политику министра Милана Кркобабића и Владе Републике Србије да су саучесници у девастирању будућности својих унука и потомака.

 

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери