Живимо у времену апсурда и парадокса, у времену када се слободном погодбом, без тендера и јавних набавки уговарају готово сви капитални, инфраструктурни пројекти. Живимо у времену када за девет година напредњачке власти јавни дуг је порастао за готово 100%.  Живимо у времену високе корупције, организоаног криминала и свеопштег безакоња.

       Најављена борба против криминала и корупције посрнула је на свом првом испиту, а власт се сетила да уводи ред најугроженијима у време пандемије.

У времену свеопште здравствене и економске кризе, Влада Републике Србије, уместо да снажно подржи домаћу привреду, она је посегла за новим наметима увођењем новог закона о фискализацији који би требало да ступи на снагу 01.01.2022. године. Процењује се да ће цена појединачне онлајн касе износити  46.000 динара, чиме би привредници и предузетници за овај нови парафискални намет издвојили око 4 милијарде динара. Министарство финансија, у чијој је надлежности нова фискализација, сматра да би се на овај начин битно умањила „сива економија“.

Ресорни министар Синиша Мали је предложио да део трошкова набавке нових онлајн фискалних уређаја сноси држава. Лепо замишљено, али имам неколико питања за министра Малог:

Сматрам да онлајн фискализација није спорна уколико трошкови комплетног поступка не падају на терет предузетника и привредника. Споран је тренутак за увођење новог закона о фискализацији. Упитни су сви ваши предлози јер у самој најави „миришу“ на корупцију.

Нови парафискални намет погодиће све наше породице и породичне буџете и зато вас позивам да се 15. маја окупимо  у Београду на Светски дан породица (поштујући све прописане епидемиолошке мере)  како би изразили неслагање и заједно се изборили за своја предузетничка и породична права!

 

 

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери