Власт је стопирала доношење Закона о уређењу тржишта који имају све земље осим Србије.

Почетком марта, објављен је Нацрт закона о уређењу тржишта који је требало да садржи 3 мере у случају поремећаја тржишта и то:

  1. Ванредне интервентне мере;
  2. Јавна интервенција;
  3. Подршка складиштарима.

Закон није ушао у процедуру, већ је стопиран на иницијативу председника Републике Србије. Очигледно је да је пољопривреда на маргини актуелне власти, а посебно сточарство као грана пољопривреде.

Основано сумњамо да мере и активности које предузима власт иду у прилог великим страним трговачким ланцима, увозничком лобију, пријатељима режима, тајкунима и бриселским политичким комесарима, а све на штету малих и средњих предузећа и породичних газдинстава.

Тренутно су најугроженији произвођачи свињског меса, јер се увоз из Европске Уније одвија несмањеним темпом, док о интервентном откупу 40.000 товљеника нико и не размишља.

Велики проблем српским сељацима и малим газдинствима је и право пречег закупа пољопривредног земљишта у власништву државе које се углавном додељује странцима и пријатељима режима, најчешће под чудним околностима. На овај начин смањује се конкурентност малих произвођача у односу на велике. Оваквом монополизацијом власт ствара повољан амбијент за своје тајкуне и пријатеље режима, док на другој страни угрожава опстанак малих произвођача.

Оваквом аграрном политиком мали пољопривредни произвођачи неће издржати ову нелојалну конкуренцију. Потпуно је јасно да небригом за српског сељака власт добија јефтину радну снагу, док неконтролисаним увозом роба широке потрошње покушава да одржи социјални мир, а све то на штету српских сељака.

 

 

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери