Српски Покрет Двери - Лого
Search

Делимично или потпуно обустављање привредних делатности изазваних пандемијом корона вируса не сме да падне на терет радника, као ни послодаваца.

Нереално је очекивати да радници раде без плате, а још је нереалније да послодавци чије фирме не остварују новостворену вредност, а самим тим ни приход, запослене држе у радном односу и исплаћују редовне плате.

Једноставно, све је неодрживо без помоћи државе која треба да донесе једну једноставну меру, а то је да део новца акумулираног кроз порезе, таксе и акцизе врати назад привреди, као што то раде озбиљне државе из нашег окружења.

Српски покрет Двери сматра да је, осим сета конкретних економских мера које смо заједно са Савезом за Србију предочили јавности, а тиче се укидања пореза и доприноса на плате запослених, укидање парафискалних намета, као и делимичног укидања пореза на добит и низа других растерећења привредника, а посебно малих и средњих предузећа, приоритет да се помогне домаћим привредницима и предузетницима и онима који нису користили државне субвенције.

Сматрамо да стране субвенционисане фирме треба да буду изузете или да им се битно умањи подршка државе у односу на домаће и несубвенционисане привреднике и предузетнике.        

Сада долази до изражаја наша дверјанска политика о домаћој привреди и пољопривреди са аспекта економије, здравља и безбедности нације. Да је среће да сада имамо милион људи у производњи и преради хране, уместо у неким  „Јурама“ широм Србије, били би безбеднији и не би морали да отпуштамо раднике.

Кад би субвенције користили домаћи предузетници и пољопривредници, а не странци и да смо њиве копали, а не каблове мотали, лакше би се носили са овом пошасти.      

Српски покрет Двери позива Владу Републике Србије да хитно донесе план заштите домаћих радника и послодаваца, као и да поштује своју Уредбу о забрани извоза основних прехрамбених производа.     

И на крају, оставимо по страни политичке поделе док пандемију не победимо. Време је за солидарност, хуманост, емпатију и јединство.

 

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: