Живимо у веома подељеној држави и друштву. Делили су нас страни и домаћи тирани ради поробљавања и успостављања власти над нашим напаћеним народом. Највећу поделу у новијој српској историји извршио је Александар Вучић поделивши нас на „њих“ и „нас“.

           
     Међутим, поделу чинимо и ми, припадници српске опозиције, јер се делимо на грађанисте и националисте, на урбане и руралне, на европејце и евроскептике, на глобалисте и суверенисте, на либерале и конзервативце. А чему то?! Коме је у интересу таква подела у времену диктатуре једног недемократског режима?!
           
Томе доприноси и све учесталија медијска кандидатура разних људи за лидере опозиције и заједничког председничког кандидата! Мој лични став је да није реално да српска опозиција смени Александра Вучића на челу са неким ко носи хипотеку припадности бившем режиму, и самим тим нема капацитет за овај подвиг. Такође, Вучића може да победи само доказани патриота. Већинска Србија припада националним и патриотским снагама, па самим тим логично је да лидер опозиције и председнички кандидат буде из тог корпуса.

Српски покрет Двери несумњиво има такве људе, доказане родољубе, без путера на глави и учешћа у претходним властима. Народни посланици и други људи на челу Двери доказали су се као најактивнији, најборбенији и најистрајнији у својим наступима у Народној скупштини и на протестима ван ње. Међутим, није обавезно да неко из Двери предводи српску опозицију на предстојећим ванредним парламентарним, председничким или београдским изборима – то може да буде и неки заједнички кандидат из света спорта, Универзитета и науке, здравства, уметности и културе, са неупитним ауторитетом, кредибилитетом и израженом родољубивом свешћу. Око тога не треба да се делимо већ разговарамо и договоримо, имајући у виду шта може и шта не може да успе. 

И још једна ствар: зашто по неком неписаном правилу кандидати за лидере и претенденте за најодговорније функције у овој земљи морају да буду људи из круга београдске двојке или из слива Саве и Дунава? Зашто то не би био неко из централне Србије, Шумадије или слива Мораве, Колубаре и Нишаве?! Кроз нашу историју домаћини из унутрашњости Србије су народ и државу ослобађали, али ретко у слободи је предводили! Време је да се то промени и да на чело државе напокон дођу прави родољуби и српски домаћини.

Милован Јаковљевић
Потпредседник Двери