Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ванредно стање изазвано корона вирусом погодило је све структуре друштва и привреде, па и пољопривреду и српске сељаке.

     Дугогодишња небрига власти је одлична подлога на коју се надоградила пандемија, тако да су мале шансе да без озбиљне помоћи државе српски сељаци преброде кризу.

Шта је држава предузела да заштити село и сељаке?! Донела је упутства како доћи до дозволе за кретање у време „полицијског часа“ од 17 до 05 сати. Пољопривредници се упућују на попуњавање електронске пријаве, при чему су надлежне службе ресорног министарства у обавези да одговоре у року од 48 сати. Идеја није лоша, али ресорно министарство пољопривреде  је превидело неколико практичних чињеница, као што су:

Уколико се и даље редукује продаја пољопривредних производа на пијацама, доћи ће до нелегалног и неконтролисаног увоза производа лошег и сумњивог квалитета, а наши пољопривредни произвођачи неће имати могућност пласмана својих производа без одлучне и озбиљне подршке своје државе.

Српски покрет Двери захтева од Владе Републике Србије хитно увођење следећих мера за заштиту прехрамбене и здравствене сигурности грађана као и економски одрживе сигурности пољопривредних произвођача:

  1. Поједноставити пријављивање за добијање дозволе кретања тако што би, осим електронског пријављивања, локалне самоуправе увеле телефонски кол центар и тиме исто олакшале пољопривредницима;
  2. Увођење обавезног откупа вишка пољопривредних производа;
  3. Извршити координацију између републичке Дирекције за робне резерве и Привредне коморе РС, како би се правовремено извршила набавка и дистрибуција прехрамбених и пољопривредних производа великим трговинским ланцима, као и малим продајним објектима, ради спречавања несташица и стварања великих гужви;
  4. Одмах увести мораторијум на увоз прехрамбених и пољопривредних производа и тиме заштитити домаћу пољопривредну производњу;
  5. Укинути ПДВ на вештачко ђубриво, семена и други репроматеријал намењен пољопривредној производњи;
  6. Укинути акцизу на дизел гориво намењено пољопривредној производњи;
  7. Укинути плаћање обавезног пензионог осигурања за време пандемије.

Ове мере смо предложили у нади да ће их Влада по хитном поступку размотрити и прихватити, јер ово је у интересу свих грађана Републике Србије, а не само пољопривредних произвођача.

Покажимо друштвену солидарност и националну одговорност подршком српском селу и сељаку.

 

Видео изјаву Милована Јаковљевића можете погледати овде: 

 

 

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: