Већ одавно је познато да Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) ради искључиво у корист Српске напредне странке, односно у корист оних електронских медија који су под директном контролом СНС-а.

      Слободно се може рећи да је РЕМ овога пута отишао корак даље и да је телевизијама попут Пинк-а и Хепи-ја све дозвољено, па чак и то да се емитију претње смрћу и буду изречене најгнусније увреде, а да ове телевизије са националном фреквенцијом не сносе било какве последице последњих месеци. А одговор око некажњавања ових тзв. медија дала је председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић, под изговором да није било већине за ту одлуку. Дакле, промоција насиља и вулгарности, а посебно таква промоција малолетним лицима је дозвољена онима који су сваком тренутку спремни да бране лик и дело Александра Вучића. Са друге стране, имамо пример радија Пулс из Гроцке коме је изречена привремена забрана емитовања програма у трајању од 15 дана због увреда изречених на том радију. Да не улазимо у тежину увреда, очигледно је да се ради о двоструким аршинима. Посебно јер је РЕМ годинама уназад изрицао веома благе казне за прекршиоце, а јасно је да је било основа за изрицање чак и најстрожих казни попут одузимања националне фреквенције телевизијама Пинк и Хепи. Уместо тога, на делу имамо избегавање кажњавања или изузетно мале казне што је недопустиво, а ти тзв. медији то обилато користе јер их казне не одвраћају од истог прекршаја нити делују дестимулишуће од чињења истог.

Да не будемо наивни, јасно је годинама уназад да РЕМ није независна институција, а посебно то није од постављања Оливере Зекић на место председника Савета РЕМ-а. Како знамо да се ради о веома острашћеној особи када је у питању одбрана интереса власти и њихових медија, ништа другачије ни боље се не може очекивати када је у питању рад РЕМ-а. Оно што је потпуно јасно јесте да је Оливера Зекић прави пример за лустрацију после пада актуелног режима и неко коме мора бити изречена вишегодишња забрана било каквог обављања јавног посла.
 

 

Миодраг Прековић

Координатор Информативне службе Двери