Премијерка Брнабић је на конференцији за штампу, а на питање новинара око одговорности за избијање пожара на сметлишту у Винчи, устврдила да она као премијерка није надлежна за питање пожара на депонији у Винчи, већ локална самоуправа тј. град Београд.

       По тренутно важећим прописима за издавање дозвола као и за инспекцијски надзор објекта који  врше спаљивање отпада, надлежно је Министарство заштите животне средине и консеквентно министарка Ирена Вујовић а хијерархијски и Ана Брнабић као председница Владе.

Како је на сметлишту у Винчи дошло до неконтролисаног пожара или ако хоћете дошло до илегалног спаљивања отпада, утврђивање услова настанка пожара је у надлежност поменутог министарства, а тиме и министарке и премијерке. Како је могуће и да је пожар на сметлишту у Винчи подметнут, део надлежности је и на МУП Србије и што се те могућности тиче у току је спровођење истраге.

Српски покрет Двери је у претходним саопштењима, а везано за пожар на сметлишту у Винчи, дао приказ мера које би спречиле појаву пожара или барем спречиле да се исти распламса и траје данима, па чак и у случају да је постојала намера да се пожар подметне.

Поменуте мере су минималне тј. базичне и њихова примена је деценијама обавезна на скоро свим сметлиштима и депонијама широм света, па је још од раних 60-тих слично и у Србији.

Одговорност за непримењивање тих мера је у овом случају ВРЛО ЈАСНА и лежи на ЈКП „Чистоћа“ као и на предузећу „Бео Чиста Енергија“, а који су у тренутку избијања пожара „заједнички“ управљали сметлиштем у Винчи.

Према томе, Министарство заштите животне средине а тиме и министарка Ирена Вујовић и премијерка Ана Брнабић су биле у могућности и на крају дужне, да до сада утврде ту одговорност.

Нажалост, Министарство заштите животне средине није утврдило одговорност ни за пожаре на другим сметлиштима последњих година у Србији или барем о томе јавност није обавестила.

Сходно томе, Српски покрет Двери поставља питање:

Ако Министарство заштите животне средине није у стању да обезбеди спровођење основних мера за спречавање појаве пожара на сметлиштима тј. релативно једноставним објектима, како да очекујемо да исто обезбеди спровођење мера заштите животне средине за много компликованије објекте  Рио Тинта, Линг Лонга, Зиђина, Еликсира и других?

 

Мирослав Премовић

Стручни консултант у управљању отпадом
Савет за заштиту животне средине Српског покрета Двери


*Извор фотографије: Нова.рс