Мало Нишлија зна да је Ниш један од ретких градова у свету у чијој се околини налазе остаци светски познатих најстаријих насеља људи, не само на Балкану већ и у свету и да су почеци цивилизације настајали управо овде на брдима и клисурама у најближој околини Ниша. Још је мање туриста могло да обиђе локалитете на којима су настајале насеобине из енеолита, попут Хумске чуке или 30 хиљада година старо палеолитско насеље „Кременац“ крај села Рујник, а још мање су познате и доступне сићевачке пећине Мала и Велика Баланица где су откривени остаци хоминина стари 500 хиљада година, који су најстарији не само у Европи.   

       Уместо да се оваква драгоцена места, која сведоче о светски најстаријим коренима људске врсте и цивилизације на Балкану чувају, уреде и обележе или да се у Нишу направи туристички „Парк праисторије“ и ова, као и све претходне власти нису биле заинтересоване за ову врсту културе сећања, а још мање за улагања које би и Нишлијама и туристима показало места најстаријих људских станишта у Европи, па и у свету.

Уместо тога, данас се на локалитету Кременац, крај Ниша, једином локалитету у Србији који се сматра насељем из доњег палеолита уместо обележја, могу наћи бројне дивље депоније.

Познато је да Ниш има преко две стотине дивљих депонија, а да свако село, па и Рујник, крај кога се светски познато налазиште Кременац налази, има десетине дивљих депонија. Депоније на археолошким налазиштима говоре и о власти која на идућој седници Скупштине града планира да, Изменама буџета града, издвоји у наредној години 960 милиона  динара за Аква парк, за „Терме Кулиште“ 60 милиона динара, док за пројекат тзв. „Виртуозне презентације вишеслојног културног идентитета модерног Ниша“, ма шта то значило, планира да издвоји 42 милиона динара. Уместо очувања, чишћења, обезбеђења и достојне презентације светски познатих локалитета, нишка власт наставља са ефемерним и кич пројектима за које никога од Нишлија нису питали. Јасно је да су ови пројекти кроз намештене тендере и најпогоднији начин за добро познату праксу извлачења новца из буџета.

Ова срамота Ниша и његове власти на челу са градоначелницом Сотировски, не сведочи само о недостатку визије развоја града и његових туристичких, историјских и културних потенцијала, већ и о потпуном колапсу система управљања отпадом али и правне државе уопште. Због овакве катастрофалне ситуације са управљањем отпадом, највишим ценама и најгором услугом, а сада и због најзначајнијих локалитета прекривених депонијама, Двери Ниш траже смену градоначелнице Сотировски и в.д. директора ЈКП „Медијана“ Ивана Михајловића.

Двери Ниш се залажу за културу сећања у којој би се најпре очувало и Нишлијама и свету показало оно што Ниш, као мало градова у свету има, као што се залажемо за директну демократију кроз локалне референдуме у којима ће коначно о развоју града „Нишлије да се питају“.

 

 мр Мирослав Премовић

Председник Савета за заштиту и унапређење животне средине Српског покрета Двери