Неколико предлога Декларација и Резолуција о геноциду у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима је упућено Влади и Скупштини у последњих пет година. Политичка воља до сада није постојала првенствено због ускостраначких интереса владајућих партија којима је то увек било важније од општег националног интереса.

Председник Скупштине Ивица Дачић је јуче у јутарњем програму Пинк телевизије изјавио да не може да стави на дневни ред седнице Скупштине Резолуцију о геноциду у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, која му је недавно предата од стране Удружења логораша Јасеновац и још неколико удружења. Као разлог наводи да нико од скупштинских представника није поднео званичан захтев као и да није испоштована процедура од стране наведеног удружења.

Подсетили би смо председника Скупштине Србије да су посланичке групе Двери и ДСС још у септембру 2017. године предале као допуну дневног реда предлог Декларације о геноциду над Србима Јеврејима и Ромима у НДХ, која наравно због недостатка политичке воље владајућих партија никада није ушла у разматрање.

Удружење логораша Јасеновац је још 2016.године скупило 54.000 потписа која су предата Скупштини Србије са жељом да се на дневни ред стави текст Резолуције о геноциду у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима. Нажалост, ни тада слуха и воље за то није било.

Одбор за дијаспору и Србе у региону је 23. новембра 2016. године упутио званичан допис тадашњем председнику Владе Републике Србије Александру Вучићу да се предлог Резолуције о геноциду у НДХ по хитном поступку стави на дневни ред седнице Скупштине Србије. Одговор из Владе никада није стигао.

Актуелни председник Скупштине Ивица Дачић има пуне фиоке предложених Декларација и Резолуција, па је само питање када ће он и његови коалициони партнери скупити храбрости да се овакав документ нађе на заседању највишег законодавног тела.

Култура сећања на страдање српског народа у 20. веку је преко потребан елемент и фундамент образовања наших млађих нараштаја, али такође и простор за проактивну међународну активност у циљу спречавања нових несрећа на Балкану.

мр Иван Костић

Потпредседник Двери