Председник Србије и Влада Србије треба да се јавно огласе и да позову Србе у Северној Македонији и Хрватској да се слободно и без страха изјасне о својој националности и верској припадности на попису становништва који је у току у овим суседним државама.

        До сада се ни председник Србије, ни Министарство спољних послова нису јавно изјаснили по овом питању и позвали наше сународнике да на овом попису сачувају свој идентитет, тиме што ће се слободно изјаснити као Срби. Министар Селаковић је 8. септембра ове године честитао Дан независности Северне Македоније, али ни једном речју није поменуо попис становништва. Изгледа да због пројекта „Отворени Балкан“, сада није пожељно помињати права Срба у Северној Македонији.

После 19 година у Северној Македонији се одржава попис становништва, који је почео 5. септембра и траје до 30. септембра. На претходном попису из 2002. године број Срба је износио 35.939, а према неким проценама тај број износи између 100.000 и 200.000 људи. Тиха асимилицаја српског корпуса у Македонији траје већ 75 година и питање је да ли ће се моћи зауставити.

Представници политичких партија Срба у Македонији су истакли да није било класичних притисака на Србе у Македонији, али да су они указивали на одређене лоше процедуре у пописивању становништва, које остављају простор за манипулације.

У Хрватској постоји озбиљан страх код припадника српске популације да се изјасне као Срби јер тамо већ 30 година траје континуитет политике шовинизма, поготово према Србима. Иако је Хрватска чланица ЕУ, из Брисела се до сада нико није озбиљно позабавио кршењем загарантованих људских права према нашим сународницима. Срби се и даље означавају као непријатељи хрватског народа и главни кривци за све њихове политичке неуспехе. У Хрватској је и даље на делу ревизија историје из периода Другог светског рата и ревитализација неоусташке политике НДХ.

Попис у Хрватској је јако битан за српску популацију, јер од процента на овом попису зависи и њихово заступништво у хрватском Сабору, али такође и у представничким телима општина, градова и жупанија.

Зато чуди инертност актуелне власти на овај изузетно важан процес, када се зна шта он доноси нашим сународницима у Северној Македонији и Хрватској. Апелујемо на државне органе Србије да учине све што је у њиховој моћи када је у питању заштита Срба ван матице, а поготово због тога што их и Устав Србије на то обавезује.

 

мр Иван Костић

Потпредседник Двери