Говор потпредседника Српског покрета Двери мр Ивана Костића, са конференције за медије поводом представљања Прогласа Двери ПРОМЕНА СИСТЕМА – СИГУРНОСТ ЗА СВЕ, која је одржана данас у Новом Саду.

     Српски покрет Двери је као организација  увек била авангарда по питању политичких идеја и наша је заслуга што су многе теме од националног интереса постале доступне широј јавности. Нажалост, многе теме су једнократно медијски коришћене од стране садашњег режима, али се они никада нису озбиљно позабавили да их примене и спроведу у реалном животу. Покрет Двери и сада износи на политичку сцену  низ нових политичких идеја које су изнете у Прогласу под називом ПРОМЕНА СИСТЕМА – СИГУРНОСТ ЗА СВЕ. То је наш одговор и алтернатива садашњој безидејности и власти и дела опозиције. Основе прогласа чини обнова демократије и правна одговорност, идеја зеленог патриотизма и новог села, програм за нови град по мери човека и породице и порука младима да је ово земља за нас и нашу децу.

Двери су још пре 10 година као свој главни разлог уласка у политику, апострофирале  борбу за промену политичког система. То је био први пут да неко после 1945. године скупи храбрости да јавно проговори о промени политичког система у Србији и успротиви се тајкунско-политичкој елити која политички положај користи за своје лично богаћење, науштрб народа. Двери су ових дана кренуле у јавну расправу за суштинску промену политичког система, која има за циљ очување државног суверенитета и државне имовине кроз поштовање Устава и закона ове државе.

Од увођења вишестраначја у Србији до данас долази до константног урушавања институција и непоштовања закона без икакве одговорности и то првенствено од стране политичара и њима блиских кругова, што доводи до све мањег степена поверења у политичаре, као и до осећаја незаинтересованости грађана за политичке процесе. Све је кулминирало у протеклих осам година! За време садашње власти обесмишљено је све у политичком животу Србије, и Скупштина као највише законодавно тело, и независне државне институције и политичке партије које су не само расадник лоших кадрова него и једини заводи за запошљавање.

Нама је четворогодишње скупштинско искуство било од изузетне важности да спознамо све добре и лоше стране система који и даље урушава Србију. Зато и осећамо одговорност да не одустанемо од својих основних идеала!

Зато је неопходно ствари променити из корена. Неопходна је промена комплетног политичког система и схватања смисла бављења политиком! Неопходно је поново повратити поверење у политику и политичаре кроз директно укључивање грађана у одлучивање! Народ очекује правду и слободу коју је немогуће остварити ако не буде постојала кривична и материјална одговорност за све функционере због пљачкања државне имовине! Грађани Србије очекују да се види чија је одговорност за пропале приватизације државних пољопривредних предузећа у Војводини! Народ очекује да се испита ко и данас злоупотребљава државне ресурсе и оранице по Срему, Банату и Бачкој да би увећао своје богатство! Народ очекује да се открије ко и данас извлачи новце противно закону кроз фирме својих најближих рођака, кумова и пријатеља из државних предузећа!

Садашња власт је усавршила методе пљачке државе и државних предузећа и зато ће ускоро морати да буде смењена и да сви они који су радили против Устава и закона ове државе кривично и материјално одговарају за своја недела.

Зато су потребни нови људи за ново време! Потребни су људи из свих сфера друштва који су неукаљани и који су спремни да узму ствар у своје руке и крену са нама у промену политичког система.

Зато је потребан широки свенародни Покрет за промену система!

Променом система до промене у Србији!

 
мр Иван Костић
Потпредседник Двери