Председник Србије пореди ситуацију у Нагорно-Карабаху са Косовом и Метохијом и опет инсистира на убрзавању решавања косовског питања иако је свестан да народ не подржава  његове договоре са Албанцима кроз предлог Споразума о свеобухватној нормализацији односа и пројекта Мини Шенген.

     Александар Вучић је јуче на конференцији за медије након састанка са амбасадорима Квинте и амбасадором ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, упоредио ситуацију у Нагорно-Карабаху са косовским конфликтом  и поновио да „замрзнути конфликт може да израсте у катастрофу и да не смемо да оставимо замрзнути конфликт нашој деци“.

Да ли то Вучић поново покушава да убеди јавност да је једино решење за Србију потписивање Споразума о свеобухватној нормализацији односа и непротивљење уласку лажне државе Косово у Уједињење нације? За његов опстанак на власти то можда и јесте најбоље решење, али сигурно није за Србију и Србе који живе на Косову и Метохији.

Чему толико инсистирање на привредној и политичкој сарадњи са Албанцима на Косову и Албанији?  Пројекат Мини Шенген ће сигурно створити проблеме свим грађанима Србије по питању безбедности, јер ће дозволити неконтролисани и неометани транзит међународних терориста са Косова и Албаније кроз Србију. Јуче је то потврдио и амбасадор Русије у УН Василиј Небензја који је јавно рекао да је „Косово регрутни центар за међународни тероризам“. То уосталом знају сви међународни фактори који се баве глобалном безбедношћу.

О којој онда перспективи и бризи за нашу децу председник Србије говори, када отвара границе за међународне терористе који ће још додатно моћи да купују некретнине и фирме по Србији и да у њима уз субвенције наше државе запошљавају своје сународнике и криминалце сараднике.

Дан након потписивања првог споразума у оквиру пројекта Мини Шенген, ни један режимски медији није на насловној страни писао о овом пројекту нити величао успех председника  и премијерке Ане Брнабић.

Изгледа да су и они свесни да ову тему морају да прећуте и посао одраде у тајности, а све оне стручњаке који са сумњом говоре о овом пројекту и предлажу да се о овој теми поведе јавна расправа, трајно склањају из свих медија који су под контролом власти.
 

мр Иван Костић
Потпредседник Двери