Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски покрет Двери запањен је потпуним одсуством било каквих озбиљних мера Града Београда, а у циљу смањења негативних утицаја на здравље становника од пожара на сметлишту у Винчи а који, супротно тврдњама надлежних у Граду Београду, још увек није у потпуности угашен.

        Пожар на сметлишту Винча је имао и имаће највећи утицај у ближој околини сметлишта,  тј. највише у самом насељу Винча, али имаће и нешто мањи али свакако незанемарљив утицај и на друге делове Београда.

Пожар на сметлишту се сматра типичним примером тзв. неконтролисаног сагоревања, где су услови сагоревања значајно мањи од идеалних а који подразумевају, када постоји вишак кисеоника, ефикасно мешање запаљивог материјала и ваздуха и довољно времена боравка у гасној фази изнад температуре паљења супстанце.

Неконтролисано сагоревање комуналног отпада, поред повећаних количина чађи и честица (у стучном жаргону ПМ2,5 и ПМ10 честице, тј. најситније честице чађи и прашине промера 2,5 и 10 микро метара), садржи и постојана, биоакумулативна и ЈАКО ОТРОВНА (КАНЦЕРОГЕНА) ЈЕДИЊЕЊА ИЗ ГРУПЕ ТЗВ. ДИОКСИНА И ФУРАНА (Д/Ф). Поред отровности, карактеристика Д/Ф је да се лако везују („лепе“) за поменуте ПМ2,5 и ПМ10 честице, као и за земљиште и биљке (воће, поврће, траву, дрвеће и слично). Неопходно је да грађани  знају да су Д/Ф  јако слабо растворни у води, па се тешко могу испрати са  биљака и поврћа, те је врло важно да се биљке загађене већим концентрацијама Д/Ф не користе у исхрани људи и животиња. Према тренутним мерењима Агенције за заштиту животне средине, ваздух у насељу Винча је изузетно загађен, а нарочито што се тиче поменутих ПМ2,5 и ПМ10 честица. Нема података да ли су вршена узорковања ваздуха, земљишта, воде и биљака у циљу утврђивања концентрације Д/Ф.

А нема од стране руководства Града Београда ни било каквих озбиљних мера у циљу смањења негативних утицаја на здравље становника, осим оног о „затварању прозора“ од пре три дана, ако се то уопште може сматрати озбиљном мером.

Стога, Српски покрет Двери захтева да Град Београд, до тренутка коначног гашења пожара на сметлишту, (барем) становницима насеља Винча, ОДМАХ изда препоруке о ограничењу:

Такође, покрет Двери захтева да Агенција за заштиту животне средине ОДМАХ изврши узорковање ваздуха, земљишта, воде и биљака у подручју насеља Винча, а у циљу утврђивања концентрације Д/Ф. Покрет Двери такође захтева да Град Београд, до добијања резултата анализа концентрација Д/Ф, у подручју насеља Винча изда и препоруку о крајњем опрезу у коришћењу у исхрани људи и животиња, воћа, поврћа, житарица и слично из башти и њива са овог подручја.

Да предупредимо злонамерна питања по овим мерама, по принципу „А где то има?“, подсећамо да је пре две недеље дошло до експлозије и пожара у оквиру спалионице отпада у Леверкузену у Немачкој, где су само неколико минута након експлозије, локалне и покрајинске власти увели истоветне мере.

Покрет Двери ће неспровођење поменутих и других мера, као и свако кашњење у спровођењу истих, сматрати КРИВИЧНИМ ДЕЛОМ, и то: Града Београда, Агенције за заштиту животне средине, али и Министарства заштите животне средине.

У том случају Покрет Двери ће од надлежног тужилаштва захтевати покретање одговарајуће истраге и евентуалне оптужнице за та дела.

 

мр Мирослав Премовић

Стручни консултант у управљању отпадом
Савет за заштиту животне средине Српског покрета Двери


*Извор фотографије: Нова.рс

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: