Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски покрет Двери сматра да недавни и актуелни пожари на сметлиштима у Србији нису резултат „топлотног таласа”, већ колапс комуналног сектора тј. система управљања комуналним отпадом.

        Пожари на сметлиштима у Винчи, Бору и Тополи само су најсвежија манифестација тог колапса. Последњих година било је више таквих пожара, на пример у КовинуВинчиКучевуСтарој Пазови, РашкојПријепољуВрбасуПанчевуЗајечаруСмедеревуМалом ЦрнићуБоруБујановцуШидуВрбасуКњажевцуЗрењанинуЖабљуВаљевуНовом СадуВладимирцимаТителуИвањициЈагодиниКулиНишу, итд.

Неки од тих пожара се последњих година и понављају, рецимо, баш на скорашњима примерима сметлиштима у Винчи, Бору и Тополи.

У претходним саопштењима, које су Двери давале последњих дана, а везано за пожар на сметлишту у Винчи, дали смо поред осталог и основне мере којима се спречава било каква појава пожара на сметлиштима. Те су мере које су јако једноставне и које су и у Србији биле познате још од раних 60-тих. Те су се мере углавном и примењивале. Нажалост, видимо да се те мере, код великог броја сметлишта, нису у потпуности и стално примењивале последњих 15-так година.

Да не питамо, ко је и колико због тих пожара до сада одговарао? НИКО!

Додатна манифестација колапса управљања комуналним отпадом су сада већ хронична и за све досадашње власти нерешива питања “дивљих сметлишта”, као и гомила пластике у нашим рекама, језерима, шумама па и на путевима (и улицама). Узрок томе је ништа друго до несистематско, нестручно и партократско и надаље НЕОДРЖИВО управљање комуналним отпадом, а које се, све до сада, вешто прикривало оправданим јавним значајем те делатности али често и “лажном” социјалном бригом.

С тим у вези, Двери ће наредних недеља изаћи са детаљним мерама неопходним за опоравак и одрживи рад система управљања комуналним отпадом у Србији.

 

мр Мирослав Премовић

Стручни консултант у управљању отпадом

Савет за заштиту животне средине Српског покрета Двери

*Извор фотографије: Нова.рс

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: