Српски Покрет Двери - Лого
Search
Ne smemo dozvoliti da porodilje postanu socijalni slučajevi zbog greške u zakonu

Niz problema koji proizilaze iz Zakona o finansijskoj podršci porodici ponovo narušavaju poverenje u institucije – umesto da pomogne porodiljama, ovaj zakon dovodi do toga da će neke žene za vreme porodiljskog odsustva primati platu manju od 1000 dinara.

Prema informacijama koje imamo, u Vladi nisu predvideli način rešavanja ove ogromne greške u Zakonu i sada je na potezu Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje treba da utvrdi visinu minimalne plate za porodilje.


Međutim, deluje nam da u samom ministarstvu nema razumevanja za ovu bitnu temu. Tokom gostovanja na RTS-u  na ovu temu, Milena Antić iz pomenutog ministarstva dala je nekoliko skandaloznih izjava poput one da je normalno da je poslodavcu žena potrebna da radi i da poslodavac neće zapošljavati trudnu ženu.


Nadamo se da ovo nije stav celog ministarstva i da ćemo ubrzo imati predlog minimalne plate za majke u toku porodiljskog odsustva, te da će visina te plate biti dovoljna za nesmetano odgajanje deteta. Država sa niskim natalitetom i velikim brojem mladih koji odlaze ne sme sebi da dopusti da porodilje postanu ugrožena kategorija stanovništva i socijalni slučajevi, jer će to dodatno demotivisati rađanje.Informativna služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: