Српски Покрет Двери - Лого
Search
Nikola Đurić na debati mladih o EU: Za nas samo interes Srbije nema alternativu

Srpski pokret Dveri na debati „Mladi Srbije“ predstavljao je Nikola Đurić, koji je više puta naglasio da je Starom kontinentu neophodna nova organizacija, koja neće ugrožavati suverenitet svojih članica.

Mladi političari su odgovarali najpre na pitanja sa dnevnog reda, da bi potom bili dostupni i publici, koja je interaktivno učestvovala u debati.


O tome da li bi Srbija trebala da postane članica Evropske Unije, Nikola Đurić bio je jednosmislen rekavši:

„Sve vlasti od 2000. godine do danas govore da EU nema alternativu, a mi sada nemamo ozbiljnih debata u medijima da li uopšte treba da budemo tamo ili ne, koje su prednosti, a šta su mane članstva u toj zajednici. Stav Dveri, a i moj lični stav je da Srbija iz više razloga ne treba da bude deo EU, pre svega jer ni ekonomski, ni politički, ni kulturno nismo spremni da se integrišemo sa ostalim bogatijim zemljama, sa znatno izraženijom demokratskom kulturom. Najpre centralizovana moć evropske komisije, koju čine tehnokrate koje nisu izabrane neposrednim izborima. U poglavlju 31 postavlja se pitanje kakav će odnos imati Srbija prema Ruskoj federaciji, kakav stav bismo trebali da zauzmemo prilikom učlanjenja. Pre svega, naš stav je da je Kosovo sastavni deo Srbije, pogotovo ako je cena uslaska u Evropsku uniju priznavanje cele teritorije, ili određenog dela KiM, nikada ne bismo trebali da uđemo u EU“.

 


O demokratskim vrednostima Evropske unije dodao je:

„Često se govori o slobodi medija, mišljenja, govora, kao osnovnih ljudskih prava. Ta ista EU ignoriše šta se dešava u Srbiji, jasno je da podržavaju privid demokratije, a ujedno to ignorisanje najbolje pokazuje koliko percipiraju te evropske vrednosti, za koje mi svakako treba da se borimo bez obzira hoćemo li da uđemo u EU ili ne. Bugarska je odličan pokazatelj da se ništa ne menja preko noću, mi moramo sebe najpre da promenimo, to bi bilo dovoljno“.

 


Neulaskom u Evropsku uniju, Đurić tvrdi da bismo zadržali suverenitet i zakonodavstvo:

„Ako smo razumeli razloge zbog čega ne treba da uđemo, sada da vidimo šta gubimo ostajanjem van nje. Evroskepticizam raste, primer za to su Mađarska, Poljska, Austrija…očigledno je da je EU propali projekat, treba nam novi skup evropskih nacija, gde će države moći samostalno da odlučuju o politici. Ako ne uđemo u Uniju, moći ćemo suvereno da odlučujemo o zakonima. Ponavljam, čuvanje Kosova je prioritet, ako je to njihov uslov, nikako ne treba pristati. Takođe, imamo i ekonomske razloge da ne postanemo članica, Norveška i Švajcarska pokazuju da ekonomija može biti moćna i van granica EU. Neulaskom bismo takođe sačuvali deo poreza, koji bi morao da se preda Briselu, koji nam takođe ne bi smeo nametati migrantsku politiku, već smo mi ti koji bismo trebali da se pitamo o tome.


Pomenutu debatu u okviru projekta „Glas mladih u demokratskim procesima“, organizovala je Krovna organizacija mladih Srbije, a učešće su uzeli predstavnici deset partija, među kojima su: Dosta je bilo, Narodna stranka, Demokratska stranka, Dveri, Demokratska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija, Levica Srbije, Nova stranka, Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka.

 


Info služba Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: