У јавности се ових дана појављују пробни балони – да би се видела реакција грађана – да се уместо „Рио Тинта” у пројекат „Јадар” укључи неки други страни партнер „који није толико компромитован на унутрашњем али и међународном плану”.

      Сви који размишљају у том правцу треба да знају да је целокупан народ против рударења литијума у Србији, па било ко да то ради: Канађани, Аустралијанци, Немци или Кинези! Једноставно, НЕЋЕМО РУДАРЕЊЕ ЛИТИЈУМА! Нећемо ни са „Рио Тинтом”, страном мултинационалном компанијом у којој своје деонице имају Канађани, Аустралијанци, Американци и Кинези, али ни са другим кинеским или немачким компанијама! За немачке компаније имамо посебно питање: зашто не рударе литијум на територији Немачке где се налазе највећа налазишта у Европи, када је то тако уносно и еколошки сигурно?
 
Нећемо развој који се заснива на тако нископрофитним делатностима као што је рударење, које су у исто време високоризичне за грађане и природу! Таквом ризику ни један честит домаћин неће изложити имовину која му је поверена на старање. Стога не покушавајте да у игру увучете новог играча. Не покушавајте да препродате посао који је озбиљно доведен у питање жестоким отпором грађана Србије. Нећемо одустати од заштите својих интереса без обзира одакле долази инвеститор који жели да уништава нашу животну средину, а чува своју. Ми стојимо на праговима својих домова и дедовина, и не желимо да се повлачимо!
 
Не дозвољавамо да било ко жртвује Србију и од нас прави депонију како би задржао своју позицију на светском тржишту производње литијумских батерија и електричних возила. За нас су сви они који дођу у Србију са намером да униште постојећу пољопривреду, село и животну средину како би узели шта им треба, а иза себе оставе еколошку пустош и исељавање – непријатељи. Идентично третирамо и домаће политичаре и државне функционере на свим нивоима власти који странцима помажу у том науму.
 
Криза са „Рио Тинтом” се може решити само на један начин: укините све дозволе за истраживање литијума у Србији, повуците сва обећања дата странцима, утврдите и од одговорних наплатите досадашњу штету нанету природи и грађанима Србије, процесуирајте лица која су промоцијом по злу чувеног „Рио Тинта” довела у опасност нашу домовину и извините се грађанима Србије! А сва средства која се издвајају за подршку страним фирмама попут „Рио Тинта” преусмерите у помоћ домаћим предузетницима, домаћој привреди и пољопривреди која је угрожена негативним последицама пандемије. То је наш домаћи економски интерес и једини прави економски патриотизам.
 
До тада, остајемо сви на својим позицијама: ви на власти заједно са странцима са једне стране, а народ са друге стране барикаде. Народ који брани своја огњишта, села и њиве никада не може да изгуби. Имајте то у виду!

 

Бошко Обрадовић,

председник Српског покрета Двери

проф. др Душко Кузовић,

председавајући Иницијативног одбора Удружења грађана „Сви против РИО ТИНТА и рудника литијума”