Obradović: Opozicija je za normalan dijalog, ali sa jasnim garancijama

Na konferenciji za medije opozicije u Narodnoj skupštini, predsednik Dveri Boško Obradović istakao je da je izveštajem Evropske komisije, istraživanjem agencije Fridom Haus i analizom Stručnog tima protesta 1 od 5 miliona, potvrđeno sve ono na šta opozicija ukazuje već godinama unazad.

Obradović je zaključio da bez ovih garancija opozicija neće učestvovati u rijalitiju Aleksandra Vučića i da cilj političara iz opozicije nije da bojkotuju izbore i Parlament, već da učestvuju, ali u normalnim uslovima i sa čvrstim garancijama.


„Mi smo prihvatili sve preporuke koje je dao Stručni tim protesta, i Savez za Srbiju zajedno sa drugim potpisnicima Sporazuma sa narodom spreman je da razgovara o tome sa ljudima iz vlasti, ali se vlast po tom pitanju još uvek nije izjasnila i ona je sada na potezu. Mi tražimo jasne garancija: garancije da će se promeniti stanje u Parlamentu, a to je ostavka Maje Gojković, garancije da će se promeniti stanje u medijima, a to su uređivačke promene na javnim medijskim servisima i personalne promene u REM-u i garancije da će izborni proces biti regularan, a to je niz uslova koji se nalaze u preporukama Stručnog tima i zajedničkim zahtevima opozicije iz  decembra prošle godine“, istakao je Obradović.


On je takođe upitao vlast šta su garancije da će doći do potrebne normalizacije? Obradović je istakao da marketinški trikovi vlasti ne mogu biti garant normalizacije političkog stanja u državi, pogotovu kada još uvek nije uspostavljen ni elementarni dijalog između vlasti i opozicije.


„To je za sve nas u opoziciji velika satisfakcija – sve ono o čemu smo pričali i zbog čega smo protestvovali sada je opšte mesto koje prihvataju svi relevantni stručnjaci u domaćoj i stranoj javnosti. Ponoviću naše zahteve, a ključna reč je normalizacija: normalizacija rada Parlamenta, normalizacija stanja u medijima i normalizacija budućeg izbornog procesa koji odavno nije fer i pošten“, podseća Obradović.


Info služba Dveri