Српски Покрет Двери - Лого
Search
Obradović: Penzija zakonsko stečeno pravo, Vlada nema pravo da se meša

„Poslanička grupa Dveri glasaće protiv donošenja Zakona o izmenama i dopunama PIO fonda, iz razloga što na njemu nije ispunjena najvažnija stvar, a to je da se penzionerima vrati ono što im je oteto u protekle četiri godine važenja zakona”, izjavio je lider Dveri Boško Obradović na konferenciji za medije.

Obradović je rekao da kada je pre četiri godine donet zakon o privremenom isplaćivanju penzija, niko nije mogao da očekuje da će trajati ovoliko dugo.


„Aktuelna vlast se očito opredelila da štedi na zaposlenima u javnom sektoru i na penzionerima, kojima je smanjila plate i penzije, da taj budžet dodatno dopuni tako što će povećati poreze, takse i akcize, što će povećati porez na imovinu i što će imati najveću cenu goriva u Evropi”, istakao je Obradović i dodaje da je time izvršena jedna fiskalna konsolidacija.


„Gde su otišle te pare kojim su građani Srbije na različite načine opljačkani, je jedno veliko pitanje. Da li su otišle stranim investicijama koje dolaze u Srbiju ili su otišli javnim preduzećima koji beleže gubitke, ali u svakom slučaju građani kojima su oduzete plate i penzije od toga nisu imali koristi”, kazao je lider Dveri.


Boško Obradović izjavio je da Vlada Srbije predlaže da se ukine zakon o privremenoj isplati plata i penzija, što smatra da je vrlo ispravno, jer su se Dveri za to godinama borile.


„Oni će vratiti penzije na staro, ali im neće vratiti već oduzeto i to je najveći problem sa predlogom zakona”, rekao je Obradović i dodao da treba novac da im se to vrati pa makar i u mesečnim ratama.


On je ukazao i na drugi problem zakona, a to je da Vlada ponovo briše odredbu da se penzije usklađuju na godišnjem nivou sa visinama troškova života.


„Potpuno je besmisleno da Vlada određuje visinu penzija, jer je ona ustavno zakonski stečeno imovinsko pravo koje niko ne može da dira”, zaključio je Obradović.


Odbornik Dveri Radmila Živković izjavila je da su penzioneri žrtve vlasti koja je prema njenim rečima, otela ono što su poštenim radom zaradili.


„Vrhunac svog licemerja je kad nama penzionerima prvi čovek države kaže da smo heroji. Prvo nam uzme pare, pa nas potapše po ramenu i kaže da smo heroji, to jedno sa drugim ne ide nikako”, rekla je Živković i dodala da očekuju da im vrate oduzeto.


„Mi hoćemo da nam vrate oduzeto, ali ne u tom iznosu u kojem su nam oteli već u iznosu uvećanom za procenat inflacije i želimo da nam podnesu izveštaj za šta su novci potrošeni”, izjavila je Živković.


Ona je navela da predsednik Vučić najavio da će penzionerima da pošalje zahvalnicu umesto novca.


„Nama penzionerima ne treba njegovo pismo, nama treba novac za lekove, hranu i grejanje. Delotvornije bi bilo da taj novac što bi potrošio na zahvalnice, uputi na porodice bolesne dece ili samohranim majkama i očevima”, zaključila je Živković.Izvor: Glas zapadne SrbijeБудите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: