Obradović: U Srbiji se zakoni donose, ali se ne sprovode

Govoreći o zakonima koji su na dnevnom redu u Narodnoj skupštini, predsednik Dveri je istakao da je ključni problem taj što se u Srbiji zakoni donose, ali se ne sprovode.

On je ponovio svoj stav da u aktuelnoj vlasti sede ustavorušitelji koji ne poštuju ni slovo Ustava ni slovo zakona i da ima više primera tog kršenja i uzurpacije institucija počevši od potpunog nepoštovanja medijskih zakona, do učestvovanja u korupciji na najvišem nivou.

Zato je, po njemu, i predlog izmena Zakona o sprečavanju korupcije još jedna farsa. „O kakvom sprečavanju korupcije govorimo u momentu kada je u toku stranačka kampanja „Budućnost Srbije“ za koju ne znamo ni ko je plaća, ni na osnovu kojih ovlašćenja je predsednik sprovodi. O kakvoj borbi protiv korupcije kada i dalje nije ispitano poreklo novca u izbornoj kampanji SNS-a koji su u identičnim iznosima od po 40000 uplaćivali stranački aktivisti, niti je ispitano poreklo 300 000 evra koje je otac ministra policije nosio u torbi nedavno.“ – rekao je Obradović.

Obradović ističe da dodatnu poruku šalje i činjenica da se baš sada usvajaju i izmene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u pravcu ublažavanja i omogućavanja prevremenog otpusta i zaposlenja zatvorenika van zatvora. Kako ističe, u trenutku kada je sve više afera režimskih funkcionera i kada moraju da kažnjavaju svoje ljude oni donose zakon koji će im omogućiti lakše izdržavanje kazne i lakši izlazak iz zatvora. „Dobra je ideja da se osuđeni ovim merama lakše pripremi za reintegrisanje i uključivanje u radni proces, ali je diskutabilan momenat predlaganja ovog rešenja. Očigledno je da za sebe i svoje ljude spremaju ove lakše uslove otpusta i izdržavanja zatvorske kazne“ – smatra Obradović.

Predsednik Dveri je prokomentarisao i donošenje tzv. „Tijaninog zakona“. On je istakao da, naravno, podržava uvođenje najstrožih kazni za ubice dece i da su Dveri nekoliko puta podržale inicijativu porodice Jurić. Ali smatra da aktuelna vlast ni ovaj put nije ispoštovala Ustav i zakone jer ovo nisu stavili na dnevni red kao narodnu inicijativu, već kao svoj predlog i pri tome nisu omogućili javnu raspravu na ovako bitnu temu o kojoj je stručna javnost podeljena. To govori o tome da je ovo još jedan marketinški trik ove vlasti.

„Posebno je problematično, i nije u skladu sa evropskom praksom, potpuno ukidanje mogućnosti uslovnog otpusta, o kojem odlučuje čitav krug stručnjaka, a ostavljanje mogućnosti pomilovanja o kojem odlučuje samo jedan čovek – predsednik države. Postajemo zemlja u kojoj jedan čovek odlučuje o životu i smrti i to nije dobro“ – rekao je predsednik Dveri.

Obradović je takođe govorio i o protestima, gde je istakao da su i dalje na snazi glavni zahtevi koji se odnose na slobodne medije i poštene izbore, i da od tih zahteva nema odstupanja.

On je rekao da su protesti imali niz pozitivnih efekata i da se oni nastavljaju.  Pozvao je sve građane da se okupe na narednom protestu u subotu, 18. maja, u 18 časova ispred Terazijske česme. Takođe je pozvao građane da svaki dan posete Slobodnu zonu u Pionirskom parku gde se od 13 do 21 čas održavaju različiti programi.

Info služba Dveri