Градска организација Двери Ниш је данас,  10.01.2021. године, на Тргу краља Милана у Нишу организовала протест под симболичним називом „Ниш хоће да дише“ због бројних димензија загађења животне средине, као и угрожавања здравља и живота у Нишу.

      На протесту су се грађанима Ниша обратили проф. др Тамара Миленковић Керковић, потпредседник Двери и председник градске организације Двери Ниш, Милош Бошковић, грађански активиста, Зоран Васиљевић, метеоролог, а прочитано је и писмо независног консултанта за управљање отпадом, Мирослава Премовића.

На почетку, истичући да су не само дивљачка вожња младог „убице из аутомобила“ убиле на тротоару двојицу Нишлија, дете и синдикалног активисту „Слоге“, већ и селективна правда и преблага казнена политика за „дивљачку вожњу“, потпредседница Двери проф. Миленковић Керковић је позвала Нишлије да минутом ћутања одају пошту недужним жртвама небезбедног саобраћаја у Нишу. Истакла је да сви грађани по Уставу имају право на здраву животну средину, а држава и власт су дужни да им то обезбеде. Право је и обавеза свих грађана да о томе брину, јер сви дишу исти ваздух, пију исту воду, и о рекама, ваздуху и земљи имају обавезу и право да брину сви. Нема монопола у питањима заштите животне средине, и о томе треба да брину и покрети, и политички и цивилни, и грађани без разлике. Истакла је да се Ниш гуши и симболично због неодговорне власти, али и буквално. Ниш се претворио у депонију, а дивљих депонија је преко 200 у граду, река је затрована отпадним водама, ваздух је и сто пута опаснији од дозвољених граница, брутално се сече дрвеће и толерише прекомерна градња и грејање на прљава горива. Од градоначелнице је захтевала одговоре на питања, и то у директном разговору на медијима које плаћају сви грађани Ниша. Нека од њих су и:

 
Милош Бошковић, грађански активиста и Зоран Ваисљевић, метеоролог, дали су податке и  поставили  бројна питања власти о стању аерозагађења у Нишу, који је у врху европских и светских загађених градова.

Мирослав Премовић, независни консултант за  управљање отпадом дао је историјат нишке депоније, која је заправо обично „сметлиште“ указао на недопустиво понашање локалне самоуправе која је посебном таксом од грађана наплатила преко 600 милиона динара, а да није макла од планова и обећања за санацију и исељење депоније. Поставио је бројна питања градској власти међу којима су најважнија:

 
Од градоначелнице је затражено да одговоре на питања понуди у директној емисији на једној од субвенционисаних нишких телевизија, уз учешће независних стручњака за животну средину, док је, у супротном, најављен протест испред нишких „заробљених“ медија која се финансирају милионским  средствима која плаћају сви грађани Ниша.

[ngg src=“galleries“ ids=“351″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

 
Цео снимак са протеста можете погледати овде:

 

 

ГрО Двери Ниш