Српски Покрет Двери - Лого
Search

У организацији Српског покрета Двери и 15 партнерских удружења данас је у Београду организована традиционална Породична шетња са више хиљада присутних породичних људи из свих делова Србије.

       Породичну шетњу су подржали: Коалиција за природну породицу, Покрет Буђење, Државотворни покрет Србије, Српска монархистичка странка „Српска слога”, Топлички центар за људска права и демократију, Нова снага Србије, Српски демократски савез, Антиглобалисти Србије, Равногорски покрет, Покрет свесрпског уједињења, Београдски фронт, Коалиција за одрживо рударство Србије, Покрет родољуба отаџбине и дијаспоре „РОД”, као и Дамњан Кнежевић, проф. др Зоран Чворовић, др Владимир Димитријевић и Дејан Петар Златановић, новинар и уредник портала „Србин инфо”.

[ngg src=“galleries“ ids=“401″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Уочи почетка скупа испред Дома Народне скупштине окупљеној деци дељени су балони и креде за цртање, награђени су најбољи радови на ликовном конкурсу за цртеж на тему породице, а преко разгласа емитована је родољубива, духовна и дечја музика. На бини на којој се одвијао програм налазио се велики транспарент са поруком „ПРОМЕНА СИСТЕМА – СИГУРНОСТ ЗА СВЕ”. Скуп је почео државном химном, поред говорника програм су увеличали фолклорни ансамбли, а прочитано је и поздравно слово Брајана Брауна, председника Међународне организације за породицу, проистекле из Светског конгреса породица, највеће светске организације за заштиту породичних вредности, чији су и Двери члан. На скупу су се обратили Марија Стајић, у име Коалиције за природну породицу и Апела 300 угледних јавних личности против три предлога закона Гордане Чомић, Ивица Божић, у име Антиглобалиста Србије, проф. др Тамара Миленковић Керковић, потпредседник Двери, Горан Миленковић, Србин са Косова и Метохије, и Бошко Обрадовић, председник Двери, који је на крају програма све окупљене и позвао на Породичну шетњу до Калемегдана, уз звуке „Химне за живот Србије”. Прочитано је и псимо Брајана Брауна, председника Међународне организације за породицу. Програм је водила Теодора Зарић, потпредседник Омладине Двери.
 
Колона, на чијем челу су се налазиле породице са децом и транспарент „ЗА СВЕ НАШЕ ПОРОДИЦЕ”, кретала се потом од Скупштине, поред Председништва, па преко Теразија, Трга Републике и Студентског трга до Калемегдана, где је овогодишња Породична шетња завршена.

У говорима су истакнути следећи захтеви и поруке:

Брајан Браун: Желим да вам у име Међународне организације за породицу и у моје лично име честитам Међународни дан породице. Породица је темељ сваког друштва; цивилизацијска институција старија од сваке државе и сваке идеологије и она има право на заштиту државе и друштва. Много више од тога, породица је заједница љубави, обавеза и одговорности; због њене добробити, а нарочито добробити деце се ујутро будимо, радимо напорно и често трпимо неправде. И због те љубави, те жртве коју својевољно и радо сваки дан подносимо захтевамо да интерес породица увек буде на првом месту у политичком и друштвеном животу. Породични људи су патриоте и добри грађани који својој држави и свим члановима друштва желе само напредак и благостање. А тог напретка и благостања нема када се породица потискује на маргине политичког деловања и друштвене свести. Они ће бити могући само онда када се сви заједно потрудимо да изградимо државу и друштво за све наше породице. 

Марија Стајић: Данас вам се обраћам испред Коалиције за природну породицу, која је основана као неформална организација којa окупља удружења, појединце, странке и све друге који имају један заједнички циљ, важнији од свих подела, разлика, политике и ставова – а то је заштита природне породице у оквирима Устава РС. Покренули смо петицију и устали против три предлога закона Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, на првом месту зашто су сва три предлога противуставна, а затим и зато што су по својој садржини уперена против породице, против брака, слободе мишљења и изражавања, и слободе вероисповести, па чак и против саме човекове природе, као што сте могли видети из наведених примера. Предлог закона о истополним заједницама тренутно је стављен са стране јер се наводно чека мишљење Савета Европе – као да грађани Србије не знају шта им треба и да ли је нешто у складу са Уставом или не, већ Савет Европе треба то да нам каже. Друга два предлога, чак опаснија од оног о истополним заједницама: о родној равноправности и измене закона о забрани дискриминације – стигли су у скупштину и народни посланици у уторак треба да почну да расправљају о њима. Зашто су ова два предлога закона опаснија за нас, наше породице и децу од закона који би фактички легализовао хомосексуалне бракове, који се само тако не зову, али су то по свему другом? Зато што се путем ова два закона уводе тоталитарне категорије као што су посредна дискриминација, навођење на дискриминацију или унакрсна дискриминација.

Ивица Божић: До сада је било тешко да се ујединимо по питању многих тема, а због којих смо с времена на време  и излазили на ово место како би исказали своје незадовољство, увек разједињени и никад до краја сабрани. Међутим, наш народ је најјачи када брани своју породицу и будуће нараштаје, а то је случај и данас. То нам улива наду и веру у бољу будућност, будућност у којој појединац може да појми и одлучи шта је приоритет здравог друштва и независне државе. Наша будућност су наша деца, наша  здрава породица. Ми смо се окупили да одбранимо Устав, да одбранимо наша права која су угрожена. У време овог ковид лудила нападнута је наша вера и наше право на исповедање вере. СПЦ је светотаинска а прошле године нам је ускраћена света тајна причешћа забраном кретања. Света тајна крштења је била знатно смањена, а венчања скоро да није ни било. Захтевамо да се повуче Закон о родној равноправности и Закон о    изменама и допунама закона о забрани дискриминације из скупштинске процедуре. Ми данас овом породичном шетњом бранимо Србију и њену будућност.

Тамара Миленковић Керковић: Србија мора постати ПРИЈАТЕЉ ПОРОДИЦЕ. У будућој Србији квалитет свих закона мора се мерити доприносом породици као највишој вредности. Због тога сва деца морају имати дечији додатак, а деца из сиромашних и осетљивих категорија и 50% већу накнаду од остале деце, свој деци морају се обезбедити бесплатни уџбеници и бесплатан оброк у школи, средњешколско образовање мора постати обавезно, свако дете након пунолетства мора имати државну стипендију за образовање, као што здравствена нега све деце мора бити бесплатна, талентована деца морају имати посебне програме и стипендиран одлазак на школовање у иностранство. За помоћ деци и самохраним родитељима држава мора да оснује Алиментациони фонд. Порески обвезник треба да постане домаћинство са умањеним порезима свако рођено дете, посебне надокнаде и подршку друштва морају добити млади брачни парови, повољне услове за стицање породичног дома, а породице са више од двоје деце морају имати посебне повластице – ниже порезе, нижу цену регистрације аутомобила, ваучере за летовање, бесплатан одлазак деце на летовање, и много других повластица. Породице које желе да се врате на село и баве се пољопривредом или сеоским туризмом морају бити субвенционисане. Презадужене породице морају се заштити посебним законом, а у поступку извршења не може се одузимати породични дом. Женама треба омогућити да у пензију иду са 60 година, а радно време мајкама мале деце мора бити скраћено уз пуну плату,  без поподневних и ноћних смена.  Породица мора бити на првом месту у држави.

Горан Миленковић: Дошао сам са окупираног и издатог Косова и Метохије а у име свих наших традиционалних породица које су као и много пута до сада изложене свакодневном распећу. Од оснивања прве српске државе па све до данашњих дана, основни темељи српског друштва били су породица, војска и црква. И није случајно што су сви српски непријатељи покушавали да поруше те темељне институције. На жалост и данас је српска породица изложена нападима и руинирању на различите начине. Српска породица на Косову и Метохији је данас посебно угрожена, како од традиционалних непријатеља тако и од стране режима који је својим нечињењем, укидањем институција државе Србије на делу своје територије и уступањем државних надлежности сепаратистима и терористима, довео српску породицу и српски народ у статус некакве заједнице. Последњи је тренутак да се каже да је у интересу Србије да се сачува институција традиционалног брака и породице и да смо ми овде присутни и сви они који данас нису овде са нама, највећа брана и бедем у одбрани породичне Србије.

Бошко Обрадовић: Ми, породични људи Србије смо већина у овој држави. Доста смо трпели тортуру антихришћанских и антипородичних политичара и закона који су усмерени против наших традиционалних вредности. Доста смо ћутали док нас убеђују да је нормално да дете има тату и тату или да је нормално да се неко пре подне осећа као мушко а поподне као женско, и да све то ова држава мора да усвоји и поштује, а сви који се против тога побуне да буду кажњени због противљења овим новим тоталитарним идеологијама хомосексуализма и родне равноправности. Данас смо овде да им јасно поручимо да већинска Србија тражи хитно повлачење поменутих закона из скупштинске процедуре. Свака породица у Србији треба да зна да има своју политичку опцију која је спремна да брани и штити породичне вредности и сваког породичног човека. То значи да презадужене породице имају коме да се обрате да заједно спречимо јавне извршитеље да им отимају породични дом и избацују их на улицу. То значи да смо заштитници трудница, породиља, мајки, младих брачних парова и породица са децом. Али то значи и да бринемо и за оне бракове који не могу да имају деце, за самохране мајке и очеве, за самачка и старачка домаћинства, разведене и усамљене… Сви су они чланови наших породица и породични људи. Бринемо и за хомосексуалце и њихова права, јер и међу њима има много патриота и честитих људи, који не желе да их представљају ови плаћеници из западних невладиних организација који их користе као оруђе у наметању идеологије хомосексуализма малолетним лицима у Србији, што мора бити забрањено. Њихова приватност је њихова ствар и у то се не мешамо нити ћемо дозволити било какву њихову дискриминацију. Али, исто тако не дозвољавамо да нашој деци неко намеће нешто што је противно Уставу, учењу свих традиционалних верских заједница у Србији, јавном моралу и породичним вредностима.  Долазак породичне политике на власт у Србији значиће економску, социјалну и здравствену заштиту за све наше породице, али и еколошки патриотизам и заштиту животне средине од прљавих технологија и бахатих инвеститора. Увешћемо пореске реформе које ће значити смањење пореза на зараде за свакога ко ступи у брак, као и даље смањење пореза на зараде и пореза на имовину за свако новорођено дете, како би породичним људима остајало више новца у кућном буџету. Тако озбиљна држава подржава и фаворизује брак и породицу. Такође ћемо уместо субвенционисања страних фирми подржати домаће породичне фирме и пољопривредна газдинства, јер и у економији, социјалној политици, образовању, култури, медијима, синдикалним и радничким правима породица мора да буде на првом месту.    
 

Видео снимке са данашњег догађаја можете погледати овде:

 

 Инфослужба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: