Поражавајућа је чињеница да се данас великом прогресијом фрушкогорска села гасе. Миграција становништва је сваким даном све већа. Оно што посебно забрињава је што одлазе радно способни и млади људи.

Стагнација и уништавање од стране власти пољопривредне производње је свакако један од фактора који су довели до овако очајне ситуације. Млади не виде перспективу у останку на породичном имању, док људи старости између 45-55 година одлазе са својим породицама у земље у окружењу. Подаци који се крију кажу да је преко стотину хиљада људи напустило нашу северну Покрајину. Питање које се намеће јесте како смо доспели у овако безнадежну ситуацију? Одговор свакако лежи у томе што је покрајинска власт више заокупљена међусобним сукобима и унутрастраначком борбом за остваривање личних привилегија, него за прављење озбиљне стратегије подстицања пољопривредне производње и оживљавање села. Зато смо дошли у ситуацију да увозимо парадајз из Албаније и Северне Македоније, пасуљ из Киргистана, док плодна војвођанска земља лежи у парлогу. Војводина има све потребне природне потенцијале за интензивну воћарску производњу. Рељеф, климатске услове, плодност земљишта и близину Европском тржишту које вапи за питомом боровницом, трешњама, рибизлом, сушеним кајсијама и шљивама, као и за орасима и јабуком.

Да би се сви потенцијали искористили потребна је најпре добра организација, воља, и знање да наша северна Покрајина преузме примат у извозу воћа на Европско тржиште. Управо онако како то ради Турска. Разговори са извозничким фирмама, градња хладњача за чување воћа, повољне кредитне линије произвођачима за заснивање воћарске производње нове сорте, бесплатне саднице и низ других мера довеле би до препорода воћарства у Војводини и понудило нову перспективу младима да не напуштају своја породична имања.

Иако је ситуација наизглед безнадежна, светло на крају тунела се итекако назире. Први услов је да ова штеточинска власт буде смењена, а на њихово место дођу људи којима је економски патриотизам на првом месту. Двери неће дозволити да северна Покрајина постане пустиња.

 

Покрајински одбор Двери за Војводину