Српски Покрет Двери - Лого
Search

 

  1. ОДРЕЂИВАЊЕ КРАЈЊЕГ РОКА ЗА ЗАВРШЕТАК ДИЈАЛОГА ИЗМЕЂУ ВЛАСТИ И ОПОЗИЦИЈЕ, како би остало довољно времена за спровођење свих тачака будућег споразума, а пре свега ослобођења медија за критику власти, другачије мишљење и глас опозиције. Сматрамо да дијалог између власти и опозиције треба да буде завршен најмање 6-9 месеци пре првих следећих избора у Србији.

 

  1. ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ НА СВИМ НИВОИМА (републички, покрајински и локални), који ће бити одржани у различитом термину од председничких избора, док је за квалитет демократије у Србији најбоље да сви ови избори буду у одвојеним терминима.

 

  1. ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ИЗБОРУ НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА И ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА у правцу да носилац изборне листе на свим нивоима избора може да буде само личност која је истовремено кандидат за народног посланика или одборника и која има пребивалиште на територији изборне јединице на којој се одржавају избори.

 

  1. ПРОМЕНА ИЗБОРНОГ СИСТЕМА и омогућавање бирачима да могу да гласају и за кандидате по имену и презимену у својим изборним јединицама, а не само за затворене (блокиране) изборне листе, што значи да ће у све парламенте ући они кандидати који имају највећу подршку у својој изборној јединици, а не они који су унапред партијски одређени редоследом на изборној листи.
  2. ОСНОВНИ УСЛОВИ ЗА СЛОБОДНЕ И ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ тичу се слободе медија, забране функционерске кампање и спречавања притисака на бираче.

 

  1. УКИДАЊЕ ВЛАДИНЕ УРЕДБЕ О ЗАБРАНИ ЗАПОШЉАВАЊА, јер је то главно средство које омогућава владајућем режиму уцену бирача који су запослени по привременим и повременим пословима, као и на одређено време. На овај начин нико у Србији не може да се запосли у јавном сектору без дозволе СНС и СПС и обавезе да прикупља капиларне сигурне гласове за владајуће странке. Ту се ради о преко 200.000 људи и неколико пута више (око милион) на овај начин уцењених чланова њихових породица.

 

  1. ГАРАНЦИЈЕ ДА ЋЕ ОНО ШТО СЕ ДОГОВОРИМО ЗАИСТА БИТИ И ПРИМЕЊЕНО. Пошто других потребних гаранција сем да представници опозиције учествују у спровођењу договореног и контроли комплетног предизборног и изборног процеса нема, предлажемо два модела за остваривање ових гаранција позната из упоредне праксе земаља у региону: ко-министре из редова опозиције у кључним министарствима за спровођење изборног процеса (по узору на Црну Гору) или заједничку комисију, састављену од представника власти и опозиције (по узору на Северну Македонију), који би имали сва потребна овлашћења да надгледају примену споразума између власти и опозиције, као и читав предизборни и изборни процес.

 

У Београду, 19. априла 2021.

У име Председништва Српског покрета Двери,

 

Бошко Обрадовић, председник

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: