На седници Председништва Српског покрета Двери, која је синоћ одржана, донета је Платформа о договору унутар опозиције и дијалогу са влашћу, која ће бити послата свим колегама у опозицији на даље консултације и усаглашавање. Истовремено је одлучено да представници Српског покрета Двери убудуће неће учествовати нити на једном састанку унутар опозиције који је унапред медијски најављен већ само на интерно организованим састанцима. 

Истичући да је дијалог између власти и опозиције једино мирно решење актуелне политичке кризе у Србији и да треба да почне што пре,

Имајући у виду да овај дијалог са стране опозиције треба да предводе политичке опције које су бојкотовале прошлогодишње недемократске и противуставне изборе на свим нивоима,

Примећујући жељу власти да се почетак дијалога стално одлаже и тако потроши време до ванредних избора на свим нивоима без икаквог побољшања изборних услова,

Председништво Српског покрета Двери је усвојило:

ПЛАТФОРМУ ЗА ДОГОВОР УНУТАР ОПОЗИЦИЈЕ И
ДИЈАЛОГ СА ВЛАШЋУ

  1. Политичке странке и покрети који су заједнички бојкотовали прошлогодишње изборе на свим нивоима треба да усвоје заједничку платформу за дијалог са влашћу. Та заједничка платформа потом треба да буде понуђена и другим опозиционим политичким опцијама које су узеле учешћа на изборима.
  2. Све опозиционе групације које стану иза такве заједничке платформе за преговоре са влашћу треба да формирају и заједничку делегацију за дијалог која ће имати овлашћење да преговара са властима, док ће потпис на будући споразум између власти и опозиције о слободним и поштеним изборима ставити сви потписници заједничке опозиционе платформе након усвајања коначног текста споразума на страначким органима.
  3. Као први захтев у заједничкој платформи опозиције треба да се нађе захтев за ванредним изборима на свим нивоима (републички, покрајински и локални), који ће бити одржани пре председничких избора, док је за квалитет демократије у Србији најбоље да сви ови избори буду у одвојеним терминима.
  4. Као други захтев у овој заједничкој платформи опозиције треба да се нађе законска измена да носилац изборне листе на свим нивоима избора може да буде само личност која је истовремено кандидат за народног посланика или одборника и која има пребивалиште на територији изборне јединице на којој се одржавају избори.
  5. Као трећи заједнички захтев треба да стоји промена изборног система и омогућавање бирачима да могу да гласају и за кандидате по имену и презимену у својим изборним јединицама, а не само за затворене (блокиране) изборне листе, што значи да ће у све парламенте ући они кандидати који имају највећу подршку у својој изборној јединици, а не они који су унапред одређени редоследом на изборној листи.
  6. Пошто се основни услови за слободне и поштене изборе већ знају и тичу се највише слободе медија, забране функционерске кампање и притисака на бираче, главни заједнички захтев опозиције у будућем дијалогу са влашћу треба да буду гаранције да ће оно што се договоримо заиста бити и примењено.
  7. Пошто других потребних гаранција сем да представници опозиције учествују у спровођењу договореног и контроли комплетног предизборног и изборног процеса нема, предлажемо два модела за остваривање ових гаранција: ко-министре из редова опозиције у кључним министарствима за спровођење изборног процеса (по узору на Црну Гору) или заједничку комисију, састављену од представника власти и опозиције (по узору на Северну Македонију), која би имала сва потребна овлашћења да надгледа примену споразума између власти и опозиције, као и читав предизборни и изборни процес.
  8. У будућем дијалогу са влашћу треба отворити још једну тему о којој до сада није било речи, а то је потпуно укидање Владине Уредбе о забрани запошљавања у јавном сектору, јер је то главно средство које омогућава режиму уцену бирача који су запослени по привременим и повременим пословима, као и на одређено време. На овај начин нико у Србији не може да се запосли у јавном сектору без дозволе СНС и СПС и обавезе да прикупља капиларне сигурне гласове за владајуће странке. Ту се ради о преко 200.000 људи и неколико пута више (око милион) на овај начин уцењених чланова њихових породица.  
  9. Завршни заједнички захтев опозиције према властима треба да буде одређивање крајњег рока за завршетак најављеног дијалога како би остало довољно времена за спровођење свих тачака споразума, а пре свега ослобођење медија за критику власти, другачије мишљење и глас опозиције. Сматрамо да дијалог између власти и опозиције треба да буде завршен најмање 6-9 месеци пре првих следећих избора у Србији.
  10. Настављајући свој политички пут до следећих избора на свим нивоима самостално, Српски покрет Двери изражава спремност да учествује у даљим интерним разговорима унутар опозиције у циљу стварања заједничке платформе и заједничке делегације за дијалог са влашћу, као и у будућим разговорима унутар опозиције – након што обезбедимо слободне и поштене изборе – о најбољем начину изласка на те изборе, односно оптималном броју опозиционих колона у којима би на те изборе требало изаћи у циљу очувања и сабирања свих опозиционих гласова и победе над влашћу.

   

Председништво Српског покрета Двери