Српски Покрет Двери - Лого
Search

Већ две недеље грађани општине Пећинци су суочени са неселективним искључењем воде. Јавно предузеће за воду и канализацију (ВИК) овако срамну одлуку правда кажњавањем неплатиша, заборављајући да на тај начин кажњавају и грађане који редовно измирују своје обавезе.

         У времену пандемије изазване корона вирусом оставити грађане без јавног добра, односно воде неопходне за одржавање личне хигијене и често прање руку, је у најмању руку сулудо. Оставити домаћинства без могућности да поје стоку је нонсенс без преседана. Свакако вода мора да се плати и то нико не спори. Међутим, споран је начин који је ВИК изабрао да би наплатио своја потраживања. У времену пандемије то представља атак на јавно здравље и демонстрацију силе и моћи. Такође и нову врсту иживљавања над већ измореним грађанима општине. Да се ВИК брине о здрављу и да му је општи интерес свих на првом месту одлука овог предузећа би била усмерена у том правцу. Отписом застарелих дуговања и тужбом неплатиша избегло би се кажњавање недужних грађана и спречило би се изазивање опште опасности из разлога спречености да се одржава лична хигијена. Подсетићемо ВИК да се вода не сме искључити без одлуке суда о искључењу, а посебно не смеју последице трпети недужни укључујучи децу и старе.

Право на воду је основно људско право те стога ниједна власт, па ни локална, нема право да због своје неспособности укида грађанима воду. Подсећамо јавност да је градска, а и покрајинска власт оставила грађане Зрењанина без здраве пијаће воде, док у Пећинцима искључују исту због, како кажу, неплатиша. Постављамо питање покрајинским властима да ли је овакво понашање локалне самоуправе у складу са законом? Ко контролише овакво кабадахијско понашање? ПО Двери за Војводину апелује на ВИК да хитно обустави даље незаконито кажњавање грађана општине Пећинци, јер ће у супротном бити суочени са тужбом грађана који ће правду потражити пред надлежним институцијама. Извињење није довољно.

 

 

ПО Двери за Војводину

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: