Сведоци смо свакодневног девастирања Националног парка Фрушка гора од стране нестручне и бахате управе и власти кроз неконтролисану сечу дрвећа, намештања тендера и самим тим подилажења тајкунима. Управа Националног парка Фрушка гора је, с једне стране, на челу са градоначелником, позивала грађане да учествују у њеном пошумљавању, а сада затвара очи пред чињеницом да су се многи грађани жалили на дивљање квадова, мотора и осталих моторних возила која не би смела да се возе на територији Националног парка.

       Нови ударац за Фрушку гору и њене љубитеље представља информација из саобраћајне полиције да је у току дефинисање стазе којом ће бити дозвољено кретање квадова и ендуро мотора. То само потврђује отуђеност власти од народа и показује да је за њих интерес појединаца изнад јавног интереса. Бука коју ова возила стварају погубна за живи свет и еко систем шуме. Поред тога точковима се уништавају стазе и веома важан шумски покривач. О аспекту безбедности шетача нико не мисли, као ни о жалбама многих који су за длаку избегли да их ударе возачи на четвороточкашима. О загађењу издувним гасовима беспредметно је и говорити.

Позивамо управу Националног парка, политичаре на власти и саобраћајну полицију да вожњу квадова организују на местима која ће предвидети само за ту намену, а не да за то користе природне резервате.

Последњи пример бахатости је Маша Терзић, ћерка директора Црвене Звезде Звездана Терзића, која је на свом инстаграм профилу окачила слику из једне такве противзаконите вожње кроз шуме Фрушке горе. Позивамо надлежне органе, односно Покрајински Секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине да почне да ради свој посао за који га сви ми плаћамо.

Уколико су неспособни или немају воље да разреше ове проблеме треба да поднесу оставке и препусте место стручнијим и одговорнијим кадровима.

Српски покрет Двери позива власт да ако заиста жели нешто да научи и уради за очување природне средине прочита наш Проглас Двери „ПРОМЕНА СИСТЕМА -СИГУРНОСТ ЗА СВЕ“, у ком смо изнели и конкретне мере како да се заштити животна средина која нас окружује. Такође, апелујемо и на грађане да нам сваки пут пријаве све што примете, а мисле да угрожава животну средину како би заједничким снагама упозоравали надлежне институције да коначно почну да обављају свој посао.

Улагање у природу је улагање у нашу децу, унуке и све наредне генерације и зато је данас један од највећих патриотизама управо заштита природе.

 

Покрајински одбор Српског покрета Двери за Војводину

*Фото: Инстаграм/Маша Терзић