Покрајински одбор Двери за Војводину даје пуну подршку еколошким активистима и грађанима који су стали у одбрану Полојске шуме, која се налази код Бачке Паланке. Шума, биљни и животињски свет у у њој мора се сачувати., односно они морају бити заштићени од стране надлежних државних, у овом случају покрајинских, институција.

      „Војводина шуме“ своју намеру да посеку шуму правдају са старошћу и немогућношћу обнављања, као и болешћу стабала.. Садашња ситуација и проблеми у којима се налази Полојска шума су резултат дугогодишње небриге од стране,ЈП, „Војводина шуме“, јер је било потребно правовремено реаговати и стабла која су трула уклонити, а засадити младице храста и оставити ову аутохтону врсту храстове шуме да живи. Свој лош рад, односно нерад, они прикривају сопственим опробаним рецептом – сечом шуме.

Сеча шуме није и не сме бити опција. Економски интерес „Војводина шума“ (а очигледно је у питању добра цена за велику количину посечених стабала) не сме бити изнад интереса грађана Бачке Паланке, а то је чист ваздух.

Српски покрет Двери тражи да Министарство за заштиту животне средине, али и покрајински Секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, реагује и Полојску шуму прогласи шумом под заштитом државе, те да све будуће активности „Војводина шума“ буду у складу са законом и поступањем према заштићеним шумама.

Уколико надлежни органи не буду реаговали, а „Војводина шуме“ покушају да наставе своју безобзирну акцију сече Полојске шуме, Српски покрет Двери ће се придружити њеној одбрани, односно грађанима и еколошким активистима. Позваћемо и све остале друштвене и политичке субјекте да се заједничким снагама успротивимо активностима које су усмерене против интереса грађана Бачке Паланке.

Променом система, кроз зелени патриотизам и активну борбу за њега, Двери указују на потребну узбуну у свим сферама екологије и заштите животне средине.

 

ПО Двери за Војводину