Počeo okrugli sto o Strategiji podsticanja rađanja

Predsednik Dveri, Boško Obradović je izjavio da je pozitivno to što je vlada napokon prepoznala značaj ove teme i donela Strategiju podsticanja rađanja i da je ideja ovog okruglog stola da analizira strategiju i predloži mere koje nedostaju.

Obradović smatra da će, s obzirom na učesnike, zaključci biti vrlo konkretni i korisni za dalji razvoj porodične politike u Srbiji.
On je istakao da Dveri već godinama govore da porodična politika i borba protiv bele kuge mora biti osnovna politika u Srbiji i da je to nadstranačko pitanje oko kog trebamo postići konsenzus.


„Mi predlažemo sveobuhvatan pristup porodičnoj politici – prepoznavanje važnosti porodice u Ustavu, formiranje Ministarstva za porodičnu politiku, formiranje institucije zaštitnika porodice, odvajanje socijalne od porodične politike, poreske reforme, fleksibilnije radno vreme za roditelje, finansijske podsticaje i pomoć majkama i druge mere. Srbija mora postati država prijatelj porodice“ – rekao je Obradović.
Na okruglom stolu učestvuju narodni poslanici Boško Obradović, Marija Janjušević i Dijana Vukomanović, predstavnici najvažnijih nevladinih organizacija koje se bave ovom temom, profesori i predstavnici naučnih instituta, a prisutni su i predstavnici ministarke bez portfelja, Slavice Đukić-Dejanović zadužene za demografiju.


 

Informativna služba Dveri


Prilog – Lista učesnika