Став Политичког савета Српског покрета Двери према бојкоту будућих избора на свим нивоима власти опредељен је следећим чињеницама:

Пре свега полазимо од темељног начела нашег Устава, према коме се у Републици Србији ни једна власт не може „успоставити мимо слободно изражене воље грађана“ (члан 2). Истовремено, сви смо сведоци да садашња власт већ годинама отворено гази Устав Републике Србије, гуши слободу медија, спречава сталну и слободну јавну дебату и дискриминише грађане по основу политичког уверења и партијске припадности. Једном речју, целокупни државни апарат у потпуности је стављен у службу личних и партијских интереса Александра Вучића, Српске напредне странке и њених политичких сателита, па стога под овом владом нема и не може бити било каквих гарантија за организовање фер и слободних парламентарних и локалних избора.

Док диктатура почива на апсолутном поверењу у власт хипнотисаних и мобилисаних поданика, у демократији поверење грађана у власт може ићи само до граница устава. Власт која не поштује устав не сме да ужива поверење грађана.

Имајући то у виду, бојкот избора је израз грађанске и националне одговорности и зрелости бирача који не могу да имају поверење у власт која већ годинама отворено и брутално нарушава бројне одредбе Устава Републике Србије, а пре свега оне које се тичу уставног положаја Косова и Метохије, поделе власти и независности судства и тужилаштва. Заштита личног грађанског достојанства и одбрана Косова и Метохије у саставу Србије налажу бојкот не само избора, већ целокупног противуставног режима Александра Вучића.

Седам година имплементације Ахтисаријевог плана из тзв. устава тзв. Републике Косово, под фирмом противуставних Бриселских споразума, од стране режима Александра Вучића, уверава нас да су инострани центри моћи већ одредили да се на дневном реду будућег сазива Народне скупштине Републике Србије нађе тзв. правно обавезујући споразум о нормализацији односа између Србије и тзв. Републике Косово. Стога нам је дужност да скренемо пажњу да ће свако ко буде учествовао на изборима од 26. априла, било као бирач или посланик, пред прецима и потомцима понети одговорност да је дао легитимитет сазиву Народне скупштине коме је намењена улога верификатора ампутације Косова и Метохије из састава државе Србије. Да би таква скупштинска одлука имала легитимитет, противницима замрзнутог конфликта на КиМ, дакле А. Вучићу и његовим западним „партнерима“, преко је потребно да се у скупштинским клупама нађу и противници идеје тзв. разграничења. Већ сада упозоравамо све у земљи и иностранству да не могу бити легитимне одлуке власти која има неупоредиво политички јачу и бројнију ванпарламентарну од парламентарне опозиције.

Уместо слободних избора на којима би се изразила аутентична политичка воља народа, Србија ће 26. априла имати цезаристички плебисцит који треба да учврсти власт једне фамилије и једне партије. Само бојкотом избора можемо доћи до једне прелазне изборне владе, која би створила услове за слободну и равноправну изборну утакмицу.

 

Инфослужба Двери