Političko suđenje odborniku Dveri – postajemo li Severna Koreja?

Predsednik odborničke grupe Dveri u Čačku, po izjavama vlasti, dobio 4 meseca zatvora odnosno uslovnu kaznu zbog, verovali ili ne, BACANjA PAPIRA na predsedavajućeg u skupštini grada. Da je ovo očigledno političko suđenje govori i to što je vlast prenela medijima ishod suđenja, a da optuženi presudu još nije ni dobio.

Dakle, kada predsednik najveće opozicione grupe u jednom gradu, iz revolta zbog uskraćivanja prava opoziciji da govori, baci skupštinske materijale – dakle običan papir, na predsedavajućeg, postupak se vodi po hitnom postupku i presuda ekspresno stiže i biva objavljena u medijima i pre nego što je došla do optuženog. A kada treba rešiti ubistvo Olivera Ivanovića, privesti pravdi one koji su opljačkali ovu zemlju u privatizacijama, uhapsiti i kazniti one koji su tukli novinare na inauguraciji predsednika – onda tog istog sudstva nema nigde.
Pitamo javnost da li se to u Srbiju polako vraćaju politička suđenja i šta je sledeće – da nas hapse zato što smo kritikovali vlast? Mogu i to da pokušaju, ali neka znaju da nas ni to neće sprečiti da govorimo ono što mislimo i da kritikujemo ono što uništava našu zemlju.


Takođe, budući da presuda nije pravosnažna i da će biti uložena žalba na prvostepenu presudu, neshvatljivo je da mediji istu komentarišu na takav način čime ugrožavaju dalji tok sudskog procesa.


 

Informativna služba Dveri