Након што је утврђено да је докторска дисертација министра Синише Малог плагијат сматрамо да је потребно да се покрену поступци преиспитивања докторских дисертација министра унутрашњих послова и секретара Савета за националну безбедност Небојше Стефановића и гувернерке НБС Јоргованке Табаковић, која је и заменик председника СНС.

        Подсећамо, научни радници, Угљеша Грушић, Бранислав Радељић и Слободан Томић су још 2014. године објавили текст у ком су навели да је Стефановићев докторат плагијат, а као посебно сумњиво су истакли и то што један члан комисије на дан одбране није био присутан, а два члана се не служе српским језиком (Сунг-Џо Парк и Жан-Жак Шанарон). Новинари ЦИНС-а су 2016. године, након провлачења доктората Јоргованке Табаковић кроз софтвер Турнитин утврдили велику количину текста која је дословце преписана из туђих радова без цитирања.

Као што видимо поред утврђеног плагијата Синише Малог, оригиналност докторских дисертација министра Стефановића и гувернерке Табаковић је такође спорна, али под притиском актуелне власти ове дисертације још нису преиспитане. Очигледно покушава да се заташка да је троје најближих сарадника председника СНС ухваћено у крађи туђе интелектуалне својине.

Пошто су у питању одбране докторских радова на приватним факултетима, захтевамо од Министарства просвете да се што пре оформи непристрасна комисија и покрене процедура преиспитивања.

 

Народни посланици Српског покрета Двери

Бошко Обрадовић

Марија Јањушевић

Драган Весовић

Иван Костић