Српски Покрет Двери - Лого
Search
Poslanička pitanja Srđana Noga

Narodni poslanik Srđan Nogo postavio je poslaničko pitanje vezano za nezakonito određivanje pritvora Dejanu Dragojloviću za krivično delo koje je brisano iz krivičnog zakonika i za koje ne može ni da mu se sudi, a ni da mu se odredi pritvor, i da li je to uvod u njegovo ubistvo u pritvoru, kao što je već pokušano 2011/2012 kada je Dragojlović držan, sudski dokazano, u nezakonitom pritvoru 501 dan, što je dokumentovano i u sudskim spisima i u evidenciji Okružnog zatvora.

Da li je razlog za sređivanja pritvora činjenica da je Dragojlović predložen za svedoka u parničnim postupcima pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, gde su tuženi poslanici Obradović i Nogo? Pitanja prenosimo u celosti:

 


1.            Pitanje za ministra unutrašnjih poslova gospodina Nebojšu Stefanovića:

– Tražim da se uradi bezbedonosna procena ugroženosti lica u odnosu na narodne poslanike Srđana Noga i Boška Obradovića, a vezano za događaje koji su kulmirilali od 15.10.2018. godine. Naime, u postupku pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu dobili smo potvrdu svih navoda koje iznosimo već godinu i po dana.


Nenad Kovač je priznao da je sa Savom Terzićem imao faktičko vlasništvo nad firmom Lanus, što je inače teško dokazivo, kao i svoj kontakt sa Zoranom Ćopićem, pravosnažno osuđenim i u Srbiji i u BiH, za pranje novca od trgovine narkoticima, kao i kumovske veze sa javnim tužiocem Prvog OJT. Sat vremena od održanog ročišta, gle čuda određuje se pritvor svedoku koga smo mi predložili u tom postupku, i to za krivično delo koje je dekriminalizovano?


Da li neko želi da ubije u pritvoru Dejana Dragojlovića, kao što je već pokušavano više puta, a poslednji put 2011/2012. kada je Dragojlović držan 501 dan u dokazano nezakonitom pritvoru, i o čemu postoje zabelške u sudskim spisima i Okružnom zatvoru. I da li smo sledeći na listi kao smetnja ovim moćnicima i nezgodni svedoci Boško Obradović i ja. Detalje o ovom slučaju i zapisnik sa pomenutog suđenja ću Vam dostaviti u pismu već danas.

 


2.            Pitanje za predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, predsednika Vrhovnog kasacionog suda, Visoki savet sudstva i ministarku pravde:

– Kako je moguće da sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Marija Janković Debeljak vodi suđenje u krivičnom postupku K. 25011/10 protiv okrivljenih po optužnici za krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi, koje je od 1. marta 2018. godine brisano iz Krivičnog zakonika, dakle dekriminalizovano, kao i dva krivična dela za koja je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja?

 


3.            Pitanje za predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, predsednika Vrhovnog kasacionog suda, Visoki savet sudstva i ministarku pravde:

– Kako je moguće da veće Prvog osnovnog suda u Beogradu donese rešenje kojim se određuje pritvor okrivljenom prema kome se krivični postupak vodi zbog krivičnog dela koje je brisano iz Krivičnog zakonika i dva krivična dela za koja je krivično gonjenje apsolutno zastarelo?

 


4.            Pitanje za predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu predsednika Vrhovnog kasacionog suda, Visoki savet sudstva i ministarku pravde:

– Kako je moguće da se u krivičnom postupku K. 25011/10 pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu okrivljenom postavlja branilac po službenoj dužnosti, iako isti ima izabranog i opunomoćenog branioca u predmetu?

 


5.            Pitanje za predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, predsednika Višeg suda u Beogradu, predsednika Vrhovnog kasacionog suda, Visoki savet sudstva i ministarku pravde:

– Kako je moguće da se odbija zahtev za izuzeće sudije Marije Janković Debeljak u postupku K. 25011/10, iako je ista stranka u parničnom postupku – tužena od strane okrivljenog u drugom predmetu pred istim sudom, kao i podnosilac krivične prijave protiv okrivljenog iz njenog predmeta upravo zbog činjenice što je protiv nje podneo parničnu tužbu?


Da li je po zakonu dozvoljeno podnositi parnične ili druge tužbe i prijave protiv sudija, ili je to možda krivično kažnjivo i sudije su izvan i iznad zakona?


Kako je moguće da predsednik Višeg suda odlučuje o izuzeću sudije osnovnog suda, i donese potpuno nezakonito rešenje za nešto za šta nije nadležan?

 


6.            Pitanje za javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoja Đorđevića, javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Natašu Krivokapić, javnog tužioca Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu Tomislava Kilibardu i Republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac, ministarku pravde i Državno veće tužilaca:

– Kako je moguće da Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, zamenik Sofija Radak, krivično goni lica zbog krivičnog dela zloupotrebe ovlašćenja u privredi koje je dekriminalizovano, odnosno brisano iz Krivičnog zakonika, pa i predlaže određivanje pritvora prema okrivljenom?


Kako je moguće da isti zamenik javnog tužioca pisano priznaje da je bez ičije dozvole vršila oduzimanje delova sudskog spisa u istom predmetu, a da joj nadređeni javni tužilac Ljubivoje Đorđević u tome pruža podršku i zaštitu?


Da li neke veze sa tim ima činjenica da je kum Ljubivoja Đorđevića Nenad Kovač, lice sa direktnim finansijskim interesima koje stoji iza otimanja preduzeća Certus od okrivljenog Dejana Dragojlovića, koji se goni zbog krivičnog dela koje je brisano iz Krivičnog zakonika i u kom postupku mu se određuje pritvor?


Pri svemu tome Dragojlović je podneo prijavu protiv Sofije Radak za uvredu, a protiv nje se vodi i disciplinski postupak zato što je odnela i držala kući 350 predmeta, od kojih je veliki broj zastario. O ovim navodima obratiću se svim institucijama, udruženjima, ambasadama i međunarodnim organizacijama, a insistiraću da nadležna udruženja sudija, tužilaca i advokata takođe dignu glas jer je ovo neverovatno kršenje zakona koje ne sme proći bez reakcije. Namera onih koji su želeli da u tišini likvidiraju Dragojlovića neće proći.

 


7.            Pitanje za ministarku pravde i upravnika Okružnog zatvora:

– Da li možete da garantujete bezbednost i sigurnost u Centralnom zatvoru Dejanu Dragojloviću,  kome je određen pritvor za krivično delo koje je brisano iz Krivičnog zakonika?


Obaveštavam Vas da je Dragojlović bio u sudski dokazanom nezakonitom pritvoru 2011/2012 godine, i da je tom prilikom više puta meta neuspelog atentata, što imate prijavljeno i u sudskim spisima i u evidenciji Okružnog zatvora. Vi ćete snositi odgovornost ako se nešto desi Dragojloviću.

 


Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: