Данас је 9. мај који славимо као Дан победе у Другом светском рату. Дан победе над нацизмом.

Окупили смо се овде желећи да пошаљемо поруку нашим пријатељима у Русији.

Дан победе се у Русији слави као најважнији празник, а сада је и значајан јубилеј – 75. годишњица.

Нажалост ове године због епидемије корона вируса није било могуће одржавање велике војне параде у Русији и осталих манифестација као што је Бесмртни пук.

Сада је сва пажња усмерена на борбу за здравље грађана.

Али то не значи да не треба данас да се сетимо сви овог датума.

Други светски рат је био и остао највећи војни сукоб у историји човечанства. Процене су да је однео преко 70 милиона жртава широм света.

Ипак, највећу жртву поднео је Совјетски савез са око 27 милиона.

Међутим, сведоци смо тога да постоје упорни покушаји ревизије и фалсификовања историје који стварају велику тензију. Такве покушаје морамо да спречимо. Будућим генерацијама смо дужни веродостојно да пренесемо чињенице о Другом светском рату и да их упознамо са страхотама које је тај рат носио. Управо због тога, како се тако нешто не би никада више поновило.

Срби су имали ту несрећу да су под окриљем највећег војног сукоба имали и грађански рат.

И због тога је за нас тема Другог светског рата посебно болна. Али то не значи да смемо да је одбацимо, већ напротив она треба да нам буде као највеће упозорење. Треба да памтимо, преносимо и извлачимо поуке.

Русија и Србија имају много тога заједничког, веру, традицију, културу, корене, али и тешке ломове кроз историју, велика страдања. Увек смо били на истој линији фронта и борили се једни уз друге

Србија памти несебичну руску помоћ и подршку у свим ратовима. Памтимо велику жртву цара Николаја II у Првом светском рату, памтимо подвиг Црвене армије и ослобађање Београда из октобра 1944. године, памтимо помоћ руских добровољаца у југословенским ратовима.

Русија помаже Србији и у миру.  Храм Светог Саве, који се налази иза нас, довршавамо захваљујући помоћи Русије. У  овој тешкој ситуацији, када је и сама Русија погођена епидемијом корона вируса, она нам је опет несебично послала помоћ, медицинска средства и војне лекаре.

Захваљујемо  се Русији од срца за све.

Честитамо Дан победе председнику Руске Федерације, Министарству одбране и припадницима оружаних снага Руске Федерације, ветеранима и свим грађанима.

Нашим пријатељима желимо мирно небо над Русијом и успеха у очувању и развоју велике државе.

 

 

Драгана Трифковић

Члан Председништва Двери директор Центра за геостратешке студије