Српски Покрет Двери - Лого
Search
Predlog zakona o budžetu mora da bude jedina tačka dnevnog reda Skupštine Srbije

Povodom 62 tačke dnevnog reda Skupštine Republike Srbije među kojima je, kao najvažniji, predlog budžeta za 2019. godinu poslanici Boško Obradović, predsednik pokreta Dveri, i potpredsednici Narodne stranke Miroslav Aleksić i Sanda Rašković Ivić održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da je poslanička grupa Dveri podnela dva zahteva za posebne sednice.


„Potrebna je posebna sednica kako bi se raspravljalo o temi Kosova i Metohije koja za tri godine ni jednom nije došla na dnevni red. To je posebno bitno zbog izjava Edija Rame, inače bliskog prijatelja predsednika Vučića, koji očito pokreće ideju o stvaranju Velike Albanije. Postavljamo pitanje da li će država Srbija reogovati na ovakvo ponašanje Albanije“, rekao je Obradović.


On je istakao da je potrebna i posebna sednica povodom pokušaja ubistva lidera Levice i jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića.


„Zašto se kriju imena počinioca ovog nasilja, da li su oni možda ćlanovi Srpske napredne stranke i ko su nalogodavci?“ upitao je Obradović.


Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić istakla je da je predlog budžeta stigao na oko 1 500 strana.


„Mi smo materijal za većinu zakona dobili pre tri dana. Predsednik Vučić je rekao da može da pročita 600 stranica dnevno, ali ja mislim da ovo ni on ne bi mogao da pročita“, rekla je poslanica.


Ona je podsetila i na važnost usvajanja zakona o budžetu.


„Ako se glasa za budžet jedne države, onda on mora da bude jedina tema dnevnog reda, a narodni poslanici da dobiju materijal bar mesec dana ranije, a ne samo tri dana“ rekla je Rašković Ivić i dodala da se to radi namerno da bi mnogi od zakona „prošli ispod radara“.


Ona se osvrnula i na napad na predsednika Levice Borka Stefanovića.


„Predsednik Vučić opoziciji „natrljava nos“ Rankom Panićem koji je tragično poginuo u sukobu demonstranata i policije. Ministar policije u to vreme bio je Ivica Dačić, pa predlažem da ga pita ko su bili vinovnici i šta se tada desilo jer je očito predsednik zadovoljan njegovim tadašnjim radom“, rekla je Rašković Ivić.


Prvi potpredsenik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da je zakazana sednica ponižava i ismeva građane Srbije.


„Cilj zakazivanja ovakvih sednica je da se sakrije istina od građana Srbije o tome koliki je javni dug, koliko su uzeli penzonerima, zaposlenima i poljoprivrednicima, kao i koliko Srbija zaostaje za zemljama Evrope i sveta po rastu bdp-a“, rekao je Aleksić i dodao da je Srbija među najsiromašnijim zemljama u Evropi zbog loše politike koju vodi režim.


„Pozivam predstavnike vlasti da ovoga puta odustanu od podnošenja fiktivnih i lažnih amandmana na zakone koji oni podnose kao vlada Republike Srbije u skupštini u cilju izbegavanja rasprave o zakonu o budžetu i time pokažu bar malo odgovornosti prema građanima Srbije i omoguće normalnu diskusiju svih predstavnika građana o budžetu i stanju u državnoj kasi“, poručio je Aleksić.


 

Izvor: Savez za SrbijuБудите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: