Српски Покрет Двери - Лого
Search
Predsednik koji „izražava državno jedinstvo“ ili partijski šef države

Time što je javno, u intervjuu televiziji „Pink“, Savez za Srbiju označio kao „fašističko-tajkunsku koaliciju“, Aleksandar Vučić je kao predsednik Republike izvršio tešku povredu Ustava i time jasno pokazao da mu je krajnja namera da Srbiju uvede u stanje potpunog bezakonja, građanskih nemira i diktature.

Prema Ustavu Srbije Predsednik Republike „izražava državno jedinstvo“ i u tom smislu on je, rečju Ratka Markovića, „nadregionalni, nadnacionalni i nadstranački državni organ“. I do sada je Aleksandar Vučić na protivustavan način vršio funkciju predsednika Republike, jer je protivno članu 115 Ustava ostao predsednika SNS-a, a svakim svojim potezom je stavljao do znanja da nije predsednik svih građana Srbije, već samo članova njegove stranke.


Izjavom o Savezu za Srbiju kao „fašističko-tajkunskoj koaliciji“ Aleksandar Vučić došao je korak do ličnog i državnog bezdana. On ne samo da ne krije da je partijski predsednik Republike, već da mu je namera da zastupnicima drugačijeg, opozicionog političkog mišljenja zabrani bilo kakvo slobodno političko organizovanje. Jer, prema Ustavu Republike Srbije, na čije poštovanje se Aleksandar Vučić zakleo, političkoj stranci može da se zabrani rad samo ukoliko je njeno delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje ljudskih i manjinskih prava i izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje i to može jedino da učini svojom odlukom Ustavni sud Srbije. Time što je Savez za Srbiju žigosao kao „fašističko-tajkunsku koaliciju“, a ideologija fašizma je neodvojiva od učenja o rasnoj i nacionalnoj superiornosti, Aleksandar Vučić je sa mesta predsednika Republike poručio da su se stekli uslovi da se polovini građana Srbije ukine sloboda udruživanja iz člana 55 Ustava.


Partijski šef države koji ima nameru da opoziciji ukine slobodu političkog organizovanja i udruživanja i uzurpator nadležnosti Ustavnog suda – sve su to jasna obeležja ličnog režima koji u Srbiju uvodi Aleksandar Vučić. Pošto takvu svoju političku nameru predstavlja kao volju građana Srbije, Aleksandar Vučić gura Srbiju ne samo u protivustavno stanje, već i u unutrašnje netrpeljivosti i nemire.


Suočeni sa otvorenom i brutalnom pretnjom uskraćivanja elementarnog ustavnog prava na slobodu političkog delovanja i udruživanja, a zarad očuvanja pravnog poretka i mira u Republici Srbiji, pozivamo Ustavni sud, kao čuvara ustavnosti i zakonitosti, da se napokon oglasi. Istovremeno, ukazujemo građanima Srbije na činjenicu da su se stekli uslovi za pokretanje postupka za opoziv predsednika Republike zbog povrede Ustava, a narodne poslanike opominjemo da je lojalnost Ustavu Republike Srbije starija od partijske lojalnnosti.


 

Informativna služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: