Српски Покрет Двери - Лого
Search

Председништво Српског покрета Двери једногласно је донело одлуку да Двери ставе потпис на „Споразум о унапређењу услова за одржавање избора” и закључило да ће примена Споразума у пракси бити важнија од самог Споразума.


       Већ самим скраћивањем мандата Народној скупштини и Влади са четири на годину и по дана владајући режим је признао успех бојкота прошлогодишњих избора, а покретањем дијалога са опозицијом да изборни услови нису били слободни и поштени. Међустраначки дијалог у Скупштини показао је да су захтеви опозиције за побољшањем изборних услова оправдани, а прихватање више десетина конкретних предлога Српског покрета Двери најбоље показује колико је било мањкавости у досадашњем изборном законодавству и изборној пракси.

Споразум садржи одређене помаке, али је далек пут до реалних побољшања изборног процеса. Има добрих решења у теорији, а видећемо како ће то изгледати у пракси. Власт је кроз дуге преговоре прихватила одређени део захтева Српског покрета Двери, али део није. Важни искораци се тичу формирања Радне групе за проверу Јединственог бирачког списка у којој ће бити представници опозиције, смањења броја потписа за излазак на покрајинске и локалне изборе, већих финансија за изборну кампању за све изборне учеснике и укидања до сада обавезног јемства за добијање ових средстава, пребацивања предизборних промоција са РТС2 на ударне термине на РТС1, слободног и бесплатног коришћења свих сала месних заједница за политичку активност пре избора и скупљање потписа за изборне листе за време избора, делимичног ограничења функционерске кампање (у последњих 10 дана изборног процеса), великог број поправки у раду Републичке изборне комисије која у сталном саставу добија чланове из редова опозиције…

Локалне изборне комисије, које ће постати првостепени орган РИК-а, имаће представнике опозиције у сталном и проширеном саставу, а опозиција ће добити представнике и у сталном саставу бирачких одбора на свим бирачким местима. По један члан бирачке комисије обавезно ће бити из реда опозиције међу три која ће бити на бирачким местима на КиМ, као и у сваком од излазака на гласање ван бирачког места. Значајно се повећава транспарентност рада РИК-а кроз директне преносе седница, јавно објављивање свих записника са бирачких места и измена у њима у најбржем року, као и свих приговора и одговора на приговоре према РИК-у и Управном суду на сајту РИК-а,… Уводи се строжа забрана паралелних бирачких спискова и мобилних телефона на бирачком месту. Такође, биће повећане накнаде за рад чланова бирачког одбора са досадашњих 1500 на 2000 динара. Што се медија тиче, биће израђен посебан обавезујући Правилник за јавне медијске сервисе, као и препоруке за приватне емитере које се односе на представљање кандидата и изборних листи за време изборне кампање.

Посебно истичемо да су испуњена два кључна захтева Двери: први је да су јавни медијски сервиси РТС и РТВ приложили начелне планове информативног програма до избора, а да се исто очекује и од приватних емитера са националном покривеношћу у року од 15 дана од закључења Споразума. Други је да је предвиђен контролни механизам за спровођење Споразума и да ће досадашња Радна група међустраначког дијалога постати Контролно тело кога ће сви државни органи имати обавезу да редовно извештавају о току примене Споразума и ономе што предузимају у случају да се у пракси не поштују постигнути договори.

За свакога ко се бавио изборима и зна досадашња изборна правила која се нису мењала преко 20 година ово су значајни помаци и конкретна техничка побољшања изборног процеса за све изборне учеснике без разлике, а има их још и више у самом тексту Споразума. Споразум није идеалан јер је остало још неколико важних тема које нису договорене овога пута, пре свега како спречити притисак на бираче, раздвајање термина избора на различитим нивоима, укидање могућности да носилац изборне листе буде неко ко није кандидат за посланика или одборника… Сви одбијени предлози опозиције биће забележени у прилогу Споразума, као и медија планови које смо добили од РТС и РТВ.

Као једини представници бојкот опозиције у директном дијалогу са влашћу у Скупштини без страних посредника урадили смо све што је било до нас да померимо ствари са мртве тачке. За нас је најважније да ће све добро и корисно што смо успели да испреговарамо са влашћу важити за све у опозицији. Свака тачка Споразума који смо издејствовали на овим преговорима важиће за комплетну опозицију. То је био и циљ који смо себи поставили на почетку када смо донели одлуку да уђемо у овај дијалог: да извучемо максимум који је могућ у овом тренутку, што је много више од свега што је сва опозиција заједно до сада успела да издејствује у вишегодишњој борби за слободније и поштеније изборе. Свако избегавање примене закључака Споразума, као и евентуални покушаји нове изборне крађе од стране власти, могу бити спречени само ако се томе супротставимо сви из опозиције заједно, како знамо и умемо.

Српски покрет Двери ће делегирати своје представнике у сва радна тела која проистичу из закључака овог Споразума и редовно обавештавати јавност како у пракси иде примена Споразума, што ће заправо бити много важније од самог Споразума. Ма колико власт имала већину у свим радним телима, опозиција има могућност да се бори изнутра, а то је свакако боље него седење са стране, кукање и неучествовање у изборном процесу, па самим тим и препуштање власти без борбе.

Да ли смо задовољни успехом преговора са влашћу и побољшањима изборног процеса? Нисмо, али смо неке битне ствари покренули и побољшали. Остаје нам да ту борбу наставимо. Ако је избор да ли ћемо утакмицу која је све време неравноправна играти или седети на трибинама, ми бирамо да играмо и да се боримо упркос свему што нам није наклоњено. Борба се наставља.
 
У Београду, 29. октобра 2021.
 

Председништво Српског покрета Двери

Фото: Мондо/Горан Сивачки

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: