Српски Покрет Двери - Лого
Search
Predstavljanje preporuka stručnog tima protesta #1od5miliona

Stručni tim, formiran u ime građana na protestima #1od5miliona je, nakon analize stanja medija i izbornih uslova, finalizovao svoj rad i konkretizovao zahteve građana koji već šest meseci protestuju u gradovima širom Srbije kroz preporuke za popravljanje stanja u pomenutim oblastima.

Na konferenciji za medije konstatovano je da u Srbiji ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore zbog blokirane javne komunikacije i neravnopravnosti u izbornom procesu, te da tri osnovna zahteva učesnika protesta #1od5miliona ukazuju na duboko nezadovoljstvo radom medija, koje je izazvano konstantnim padom medijskih sloboda, neefikasnim regulisanjem, političkom kontrolom i zloupotrebom medija, što direktno ugrožava kvalitet izbornog procesa i demokratije.


Dr Snježana Milivojević je istakla da je, imajući to u vidu, stručni tim izneo šest osnovnih zahteva praćenih detaljnim preporukama koje se odnose na medije, rad REM-a, RTS-a, rad kontrolnih tela, te na izborna pravila i izborne kampanje, RIK, MDULS i Javno tužilaštvo.


Ona je naglasila da ove preporuke nisu kreiranje idealnog sistema, već realna i ostvariva sistemska intervencija koja bi kasnije vodila i u dublje promene u našem izbornom i medijskom sistemu.


Dr Jovanka Matić je istakla da je cilj da se deblokira debata kroz normalizaciju političke komunikacije, a ne kroz njenu dalju polarizaciju.


„To podrazumeva razbijanje postojećih uloga.


Jedan deo medija, pre svega tabloidi, šire strah i nesigurnost, a vlast se promoviše kao jedini stabilan akter.


Drugi deo medija, najpopularnije komercijalne televizije, personalizovano glorifikuju predstavnike vlasti i isto tako personalizovano progone kritičare vlasti, bilo da su to novinari ili predstavnici opozicije.


Treći deo se sastoji u marginalizovanju i ignorisanju opozicije kao legitimne političke alternative, što rade medijski servisi.


Van izborne kampanje imamo to neprestano proganjanje ljudi, a u izbornoj kampanji imamo neumereno neravnopravan odnos između izbornih učesnika“, rekla je Matić i dodala da je cilj preporuka da se spreče ovi trendovi, da se aktiviraju institucije nadležne za kontrolu i da se stvori politički pluralizam.


Dr Dušan Vučićević je pomenuo i izveštaj Evropske komisije i istakao da je ono što se nalazi u preporukama stručnog tima u dobroj meri mapa puta i saveti koje, ako ima političke volje, Vlada Republike Srbije treba da prihvati kako bi naredni izveštaj za 2020. godinu pokazao ogroman napredak u svim ovim oblastima koje su kritikovane, poput slobode medija, Parlamenta i izbornih uslova.


„Ovo treba da se shvati kao dobronamerne preporuke koje je potrebno primeniti u narednih nekoliko meseci, najviše šest, kako bi se stekli uslovi za koliko-toliko slobodne izbore“, rekao je Vučićević.


Konferenciji su prisustvovali i drugi članovi stručnog tima: politikolog Boban Stojanović i sociolog Zoran Gavrilović.


Preporuke stručnog tima nalaze se u prilogu, a aneksi sa još detaljnijom razradom biće dostupni na sajtu PočeloJe.rs do srede.


Prilog:

–        Zahtevi i preporuke stručnog tima (PDF)

–        Grafički prikaz Zahteva i preporuka stručnog tima (PDF)Izvor:  PočeloJe.rs


 


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: