Српски Покрет Двери - Лого
Search

На данашњој конференцији за медије, одржаној у канцеларији градске организације Двери у Чачку, представљене су платформа и делегација Двери за преговоре са влашћу и најављена нова предизборна кампања Српског покрета Двери. На конференцији су говорили: Бошко Обрадовић – председник Двери и проф. др Тамара Миленковић Керковић, потпредседник Двери, а конференцији су присуствовале и чланице Председништва Двери Гордана Маринковић Савовић и Маја Митић.

 

Бошко Обрадовић: Позивамо све који су за промену система и породицу на првом месту да нам се придруже у новој опозиционој колони

Остајемо расположени за договор унутар опозиције, али више никога и ништа нећемо чекати већ крећемо у самосталну кампању од Васкрса.

Председништво Српског покрета Двери донело је одлуку да више нећемо чекати ни милост актуелне власти, ни посреднике из Брисела, нити јединство опозиције кога тренутно нема, већ да кренемо на терен у сусрет грађанима и на улице у породичне шетње и протесте. Остајемо расположени за договор унутар опозиције око дијалога са влашћу и начина изласка на будуће изборе на свим нивоима, али више никога и ништа нећемо чекати већ крећемо у самосталну кампању од Васкрса. Добио сам задатак од Председништва да предводим делегацију Двери која ће обићи све делове Србије и представити наш програм за промену система и породичну политику, а Председништво је одредило посебну делегацију која ће убудуће преговарати о изборним условима са колегама из опозиције, влашћу и међународним посредницима, а бити и на располагању медијима за све изјаве на ту тему. Делегацију чине уважене колегинице чланови Председништва Двери Маја Митић, Гордана Маринковић Савовић и Радмила Васић, а предводи је потпредседник Двери проф. др Тамара Миленковић Керковић.

Лично ћу у понедељак предати захтев председнику Народне скупштине и председнику Републике да дијалог између власти и опозиције започне одмах и да то буду директни преговори између делегације власти коју би предводио председник СНС Александар Вучић и делегације бојкот опозиције коју би чинили Српски покрет Двери, НС, ССП и ДС, уз учешће и ДЈБ која се на прошлогодишњим изборима истински борила против нове изборне крађе. Остали учесници прошлогодишњих избора на свим нивоима били су задовољни изборним условима. У случају да Дачић и Вучић одбију овај конструктиван предлог са моје стране, то ће бити доказ да њима заправо није циљ да дође до правог дијалога већ да разговори буду фингирани, стално одлагани и на крају обесмишљени, а све то уз подршку делегације из ЕУ.

Што се тиче нашег изласка на терен и нове предизборнње кампање, ми крећемо на други Васкрс, 3. маја из Ваљева, где ћемо најпре посетити манастир Лелић, јер је тога дана празник посвећен Светом Владики Николају Велимировићу, највећем Србину после Светог Саве, кога Српски покрет Двери посебно поштује. Нову кампању смо назвали „ОД ПОРОДИЦЕ ДО ПОРОДИЦЕ” и то ће бити прилика да посетимо многе породице које су данас социјално и економски угрожене, сиромашне и презадужене, али и све породичне фирме и породична пољопривредна газдинства која пропадају док власт фаворизује стране компаније. Биће то прилика да проговоримо и о стању српског села и пољопривреде, угрожености животне средине широм Србије, одласку младих и високообразованих из земље, радном праву жена и нерадној недељи, новом концепту служења војног рока и другим деловима нашег програма породичне, економске, социјалне и еколошке политике. 

Прва породична шетња на локалном нивоу биће организована у суботу, 8. маја у Лесковцу, као увертира за велику породичну шетњу и протест породичне и родољубиве Србије под називом ЗА СВЕ НАШЕ ПОРОДИЦЕ. Овај породични скуп планиран је за суботу, 15. мај на Светски дан породице испред Народне скупштине у 15 часова као надстраначки догађај за који позивамо сва удружења и појединце којима је породица на првом месту да нам се придруже. Породица је можда једина преостала тема око које се у Србији не делимо и која може да нас сабере без обзира на верске, националне, страначке и друге разлике. Све наше породице су угрожене под овом влашћу која уместо да решава проблем беле куге и демографског нестајања наше нације покушава да нам наметне легализацију хомосексуалних бракова под другим именом и друге антиуставне, антихришћанске и антипородичне законе. Користимо се приликом да на ове породичне шетње позовемо и чланове и симпатизере Српске напредне стране и других владајућих странака који са нама деле исте ставове по питању очувања Косова и Метохије у саставу Србије, противљења да Србија постане мигрантски центар, као и неслагања да наша деца треба да имају тату и тату или маму и маму већ да је брак заједница мушкарца и жене, као што каже наш Устав у члану 62 став 2, а да је једино природно да деца у оквиру природне породице имају тату и маму.

Док у доба пандемије на медијима постоји само власт и Александар Вучић се налази у непрестаној функционерској предизборној кампањи, наш једини одговор је да изађемо из Београда и концепта београдизације Србије и обиђемо све округе излазећи у сусрет грађанима. Позивамо све заинтересоване да се виде са нама да нам се јаве на друштвеним мрежама.

 

Проф. др Тамара Миленковић Керковић:  Нудимо своју платформу за вођење дијалога са влашћу

Српски покрет Двери једна је од четири највеће опозиционе странке која је бојкотовала прошлогодишње противуставне, незаконите и намештене изборе у Србији. Одлуку о бојкоту лажних избора Двери су донеле са посебним легитимитетом парламентарне странке која никада није била део иједне власти за последњих 30 година. Реч дата грађанима и одржано обећање да се на лажне изборе неће  изаћи, упркос губитку парламентарног статуса, буџетских финансија и упркос изласку из свих институција политичког система, јесу политички капитал Двери.  Та одговорност према грађанима Србије јесте залог нове политичке парадигме која треба да постане будућност Србије.

Бојкот лажних избора дао је своје скупо плаћене плодове. Мандат нелегитимне Скупштине без опозиције скраћен је на годину и по дана, а режим је под међународним притиском, нараслим унутрашњим тензијама и свакодневним аферама пристао на дијалог о промени изборних услова. Нема сумње да је спремност власти на дијалог са опозицијом о изборним условима декларативан. Стратегија власти је да се почетак дијалога одлаже што више. Очито је да се не жури ни европским посредницима и нема гаранција да они и овога пута неће прихватити одржавање недемократских избора. Оштрије квалификације од уобичајених и лоше оцене садржане у Извештају Европске комисије о напретку Србије за 2020. годину, као и позиви власти да реше афере „Крушик“, „Јовањица“, „Телеком Србија“ и „Савамала“  из мартовског Извештаја Европског парламента о напретку Србије, јесу корак даље у притиску на српску аутократију, али то није довољно за отпочињање, за ефикасно окончање и за успех дијалога. 

Двери ће узети учешће у дијалогу који ће се водити уз посредство представника Европског парламента. Од делегације садашњих и бивших европарламентараца очекујемо да у дијалогу подрже принципе на којима се темељи европска демократија – владавину права, медијске слободе, као и људска права и грађанске слободе. Иако је стратегија власти и њеног протогона Ивице Дачића јасна, а стрпљење европосланика делује бескрајно, Двери јесу за дијалог и за дијалог смо се озбиљно припремали. Сматрамо да дијалог са влашћу треба да предводе оне странке које су својом одлуком о бојкоту и успеле да оголе аутократску природу режима. Ове странке треба да имају заједничку платформу за дијалог са влашћу, а опозицију треба да представља једна заједничка делегација коју би предводила два нестраначка стручњака. Дијалог са влашћу није идеолошко, већ демократско питање, око кога сви из опозиције треба да буду уједињени.

Двери су понудиле и своју платформу за вођење дијалога са влашћу. Шта садржи платформа коју нуде Двери? Поред захтева који се тичу поштовања закона у виду отварања медијских јавних сервиса и телевизија са националном фреквенцијом за представнике опозиције, забране функционерске кампање и онемогућавања притисака на бираче, платформа Двери садржи и неколико других захтева. Један од захтева односи се на ванредне изборе на свим нивоима који треба да буду одржани пре председничких избора и у одвојеним терминима. Ту је и захтев за измену закона, по коме носилац изборне листе на свим нивоима избора може да буде само личност која је истовремено кандидат за народног посланика или одборника и која има пребивалиште на територији изборне јединице на којој се одржавају избори. Захтев из платформе коју смо предложили је и промена изборног система и омогућавање бирачима да могу да гласају и за кандидате по имену и презимену у својим изборним јединицама, а не само за затворене (блокиране) изборне листе у којима су кандидати  унапред одређени редоследом на изборној листи.  Чак и да власт прихвати све захтеве, за Двери су најзначајније гаранције да ће оно што се договори током дијалога, заиста бити и примењено. Једина гаранција је да представници опозиције учествују у спровођењу договореног и контроли комплетног предизборног и изборног процеса. Двери су отвориле и тему потпуног укидања Владине Уредбе о забрани запошљавања у јавном сектору. Ова је забрана главни инструмент притисака и уцена на бираче, који се у јавном сектору могу да запосле само са дозволом СНС-а и СПС-а, на одређено време и уз обавезу сакупљања капиларнх гласова за владајуће странке. Ту се ради о преко 200.000 људи и неколико пута више (око милион) на овај начин уцењених чланова њихових породица.  И најзад, али и од кључне важности је одређивање крајњег рока за завршетак најављеног дијалога који треба да буде завршен најмање 6 до 9 месеци пре првих следећих избора у Србији, како би остало довољно времена за примену свих тачака споразума власти и опозиције, а пре свега за ослобођење медија за глас опозиције, за другачије мишљење и критику власти. Уместо досадашњег монолога власти и опозиције, и покушаја да се од ових преговора направи „Вавилонска кула“ више десетина представника и још више захтева и страна, неопходно је да дијалог отпочне што пре, да делегација опозиције буде мала и јединствена и да се дијалог заврши до маја или најкасније јуна месеца.

Уколико дијалог буде одложен за јесен, а ванредни избори буду заказани за крај године, онда је дијалог, који није ни отпочео, већ сада изгубио смисао. Ми знамо да у политици поклона нема и да се за слободу морамо изборити сами. У очекивању почетка дијалога, за 15. мај на Светски дан породице, најављујемо скуп испед Дома Народне скупштине у Београду.

 

Целу конференцију за медије можете погледати овде: 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: