У петак, 20. новембра у 13.00 часова одржан је округли сто под називом „Дијалог о плану експлоатације јадарита“ у организацији Коалиције за одрживо рударство Србије и удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“. Иако је округли сто замишљен као дијалог, до њега ипак није дошло јер се представници Министарства рударства и енергетике, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и компаније „Рио Тинто“ нису појавили.

Још једном је истакнут нелегитимитет Просторног плана посебне намене за рудник јадарита на подручју града Лознице и општине Крупањ и потврђен став надлежних из Министарства рударства и енергетике да су за дијалог отворени само са амбасадорима страних земаља који на овај начин подржавају недемократско понашање Владе Републике Србије, а све то уз подршку Светске банке. Учесници су нагласили потребу за сарадњом између удружења грађана и опозиционих партија. Избегавање такве сарадње у прошлости довело је до тога да имамо једнопартијски систем, да у свим локалним заједницама влада Српска напредна странка и њихову двотрећинску већину у Парламенту.

„Становници Лознице добро знају и још памте како је то живети поред великих фабричких постројења, Вискозе у овом случају, која је за време свог рада запошљавала око 10 000 радника што се не да ни упоредити са максималних 2000 радних места која нуди рудник. И данас имамо безброј токсичних материја складиштених у просторијама некадашње фабрике, несанирано јаловиште у Зајачи које свакодневно цури у реку Штиру која се, пролазећи кроз центар Лознице, улива у Дрину. Посматрајући ове проблеме, али и многе друге у земљи, јасно да је одговорност државе у случају потенцијалних акцидената заправо не постоји, те стога у питање доводимо одговорност и ресорних министарстава када је потенцијални рудник у питању.

Када се цео свет, а посебно Европа бори за опстанак села кроз разне субвенције и подстицаје, ми чинимо све да наше мештане приморамо да се иселе. Када говоримо о селима обухваћеним Просторним планом посебне намене, важно је нагласити да се ради о веома модерним насељима која не заостају за најлепшим селима Швајцарске“, истакао је Славиша Милетић, потпредседник Извршног одбора Двери и удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“.

Цео видео материјал са округлог стола можете погледати овде:

Инфослужба Двери