Данас је у Чачку одржана конференција за медије Српског покрета Двери на којој се јавности обратио прим. др Милан Рогановић говорећи о новим пореским наметима за грађане Чачка и лошем стању у српском здравству.

     На самом почетку свог обраћања, прим. др Рогановић упознаје јавност са податком да се планирани порез на имовину грађана са овогодишњих 255 милиона за идућу 2021. годину планира у висини од 400 милиона динара, што је повећање од скоро 57%, додајући да то недвосмислено говори о потреби актуелне власти да повећањем намета пуни градску касу. Са друге стране планирана наплата пореза на зараде биће мања за 200 милиона у односу на план за 2020. годину што указује на то да нема нових запошљавања, већ гашења радних места.

„Повећавају се услуге по уговору у јавном правобранилаштву скоро 5 пута, поново се планирају велика средства за градски стадион, средства за куповину службених аутомобила и ново кредитно задужење града од 125 милиона динара“, наставља прим. др Рогановић. Такође, пажњу јавности усмерава и на „поново опредељена средства за, више година нереализовану, амбуланту у Љубићу, а за чију нову изградњу смо се као опозициона одборничка група Двери залагали од 2012. године у нашем првом мандату у Скупштини града. То у великој мери осликава и однос локалне власти према здравственој заштити.“

Осврнувши се на пандемију корона вируса, прим. др Рогановић казује да је она потпуно оголила све слабости нашег здравственог система – недостатак кадрова, материјалних средстваама, али и структурне и организационе проблеме: „Вишедеценијско занемаривање система здравствене заштите и продор неолибералног концепта у све поре друштва, уз сагласност и подршку власти, довели су наш здравствени систем до ивице пропасти. Сведоци смо да се у последњим деценијама, а нарочито последњих 7-8 година смањивало улагање у здравствени систем и поред тога што се неким ранијим законом део ингеренција над примарном здравственом заштитом пребацио на локалне самоуправе уз образложење омогућавања бољег материјалног стања и улагања у наше домове здравља и амбуланте. Оно што је уложено, врло често је нетранспарентно и изазива сумњу у коруптивне радње. Осим козметичких промена суштински се ништа није поправило – то свакодневно осећају запослени здравствени радници, али и наши суграђани корисници медицинских услуга. Права и достојанство како запослених медицинских радника, тако и пацијената су погажена, а стрпљење је при крају. Због тога они који могу одлазе да се лече у приватну праксу, а све више медицинског особља напушта нашу земљу и одлази на рад у иностранство. На стотине сертификата добре праксе је Лекарска комора Србије издала последњих година за запослење наших доктора у иностранству. Одлив кадрова је толики да се поставља питање ко ће нас лечити у годинама које долазе. Вероватно су сви послушали нашег градоначелника који младе мозгове шаље ,,диљем белог света”“. Надаље се као проблем и потпуно одсуство превентивног рада у примарној здравственој заштити, непотпуно заокружен концепт изабраног и потпуно занемарен концепт породичног лекара, недостатак материјалних средстава, основне медицинске опреме и уређаја, или њихова застарелост, али и дуга чекања на одређене дијагностичке процедуре.

Неизоставна тема је била и здрава животна средина, као и загађен ваздух који данима мучи грађане Чачка: „Да бисмо имали здравље морамо имати и здраву и квалитетну животну средину. Годинама се у буџетима градова и општина, па тако и у Чачку, одвајају средства за пројекте заштите животне средине, али под овако неодговорном влашћу она остају мртво слово на папиру. Да је то тако, и да ми немамо здраву животну средину потврђује и вишегодишње загађивање реке Лупњаче, масне мрље на Морави, које остају без икавог разумног образложења, одговорности и санације, а о аерозагађењу да не говоримо. Чачак, по свим показатељима спада у групу градова са најзагађенијим ваздухом у Србији.“

На крају свог обраћања прим. др Рогановић јавност подсећа да је градска власт у Чачку у јуну месецу, у кампањи пред нелегитимне и нерегуларне изборе, објавила победу против короне, што оцењује као неодговорно деловање, јер се у овим тренуцима здравствени радници до изнемоглости боре за животе оболелих. Као решење за ову ситуацију прим. др Милан Рогановић наводи да је „Српски покрет Двери је пре неколико месеци изашао у јавност са новим програмом о здравственој заштити који у први план ставља пацијента и запосленог медицинског радника, који враћа хуманост, морал и етику на велика врата.“, тиме и завршава своје обраћање.

Видео снимак конференције за медије можете погледати овде: