У недостатку чињеница и „доказа“ против бранилаца река на Старој планини, позивањем на полиграфско испитивање и одузимањем легалног ловачког оружја, надлежне државне институције врше притисак и застрашивање грађана.

        Двери не посустају у сталној и безрезервној подршци свих бораца за очување река од изградње деривационих МХЕ.  Подржавају и народ на Старој планини, који је формирао свој „Савез месних заједница Старе планине“ како би од инеститора подржаног од стране државних институција одбранио Устав, Законе Србије и своје право на живот и опстанак на вековним огњиштима.

У наставку преносимо саопштење за јавност Савеза месних заједница Старе планине, издато поводом насилничког понашања државних органа:

Саопштење за јавност:

Председнику Савета МЗ Темска јуче je полиција одузела ловачку пушку за коју има све уредне дозволе. Повод је сукоб у Топлом Долу са инвеститорима МХЕ.

        Подсетимо се да је прекјуче позната активисткиња Савеза месних заједница Старе планине, Миња Николић била подвргнута испитивању на полиграфу. Да ли то неко покушава да застрашује људе који се боре за воде, за свој опстанак и будућност своје деце? Да ли неко покушава да примењује исте методе које су примењиване у Ракити? Скрећемо пажњу свим чиниоцима власти, да промишљено предузимају своје кораке у складу са законом и поштено и да не стају ни на чију страну, а посебно не на страну оних који хоће силом да узурпирају наше реке. Ракитски сценарио застрашивања на Старој планини неће уродити плодом, напротив! Сама Темска, која је чланица Савеза месних заједница Старе планине, има искуство и традицију од пола века у одбрани вода.

 

Савет Двери за екологију

 

[ngg src=“galleries“ ids=“37″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]