Prof. dr Miladin Ševarlić predložio Deklaraciju o GMO

Narodni poslanik, prof. dr Miladin Ševarlić predložio Narodnoj skupštini Deklaraciju o GMO i pozvao građane na skup za Srbiju bez GMO 19. maja u 11 časova na Trgu Republike u Beogradu.

Narodni poslanik, prof. dr Miladin Ševarlić predložio je u Narodnoj skupštini Republike Srbije krovnu Deklaraciju o genetički modifikovanim organizmima i proizvodima od  GMO, a od predsednice vlade Ane Brnabić dobio je negativno mišljenje  i upozorio je da je dobio informacije da je u pripremi novi zakon kojim će se liberalizovati tržište za uvoz i promet GMO i proizvoda od GMO i to po hitnom postupku i bez javne rasprave, što bi zaista predstavljalo neprihvatljivu situaciju.


On je podsetio da je u 136 opština od strane preko 6.000 odbornika jednoglasno usvojena Deklaracija o GMO, kojom se zabranjuje uvoz, prerada , promet i uzgoj GMO i proizvoda od GMO.


Profesor Ševarlić je pozvao narodne poslanike da podrže ovu deklaraciju, jer kako kaže mi imamo obavezu da sačuvamo zemlju naših predaka i za našu decu, bez GMO. On je upozorio da će naši poljoprivrednici eventualnim promenama zakona o GMO dobiti izrazito nelojalnu konkurenciju.


Ševarlić je najavio da će u subotu 19. maja u 11 časova u većem broju gradova, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu, Prijepolju, biti održan skup za Srbiju bez GMO, i pozvao sve građane da se pridruže skupovima.Informativna služba Dveri