Пре више од месец  дана је Српски покрета Двери предао Влади Србије предлог пакета од 12 мера подршке домаћој привреди и социјално угроженим грађанима Србије, а у оквиру кампање „Будимо солидарни – купујмо домаће“. Предложеним, веома конкретним мерама,  захтевали смо од извршне власти да, у изузетно тешким околностима по домаћу привреду и становништво, уведе посебне мере како би спречила штету огромних размера коју домаћа привреда и социјално најосетљивији становници Србије трпе у условима пандемије. Влада до данас није одговорила на предлог мера којима Двери траже заштиту српске привреде, привредника и најугроженијег дела становништва.

      Уместо Владе Србије, мере сличне из Пакета које су предложиле Двери, увео је амерички председник Џо Бајден, Уредбом коју је потписао пре два дана, а којом се савезне агенције обавезују  да у државним  набавкама „Купују домаће“ и тако америчку куповну моћ у вредности од 200 милијарди евра искористе за јачање америчке привреде и за стварање тржишта за нове технологије. Куповина америчких производа, и оних који у себи садрже компоненте произведене у САД биће обавезујућа за државне набавке и треба да обезбеди подршку америчким привредницима и обнову америчке економије.

Мере економског патриотизма које су Влади Србије предложиле Двери односе се на строго селективну помоћ искључиво најугроженијим домаћим привредницима и предузетницима – ослобођење уместо одлагања плаћања доспелих, као и будућих пореза и доприноса за прва три месеца у 2021. години, смањење парафискалних намета за 50%, преусмеравање буџетских средстава уместо за изградњу националног стадиона  за помоћ најугроженијим привредним субјектима, као и убрзање процедуре за одобрење кредита за ликвидност,  како би се „отклонили озбиљни поремећаји у привреди Србије“.

Двери захтевају од државе да у својим јавним набавкама уведе привремени преференцијални положај српске робе и српских произвођача, по коме би и јавне набавке и робне резерве Србије  предност давале роби и услугама домаћих привредника. 

Двери траже издавање „социјалних ваучера“ за куповину домаћих индустријских, прехрамбених и пољопривредних производа, а на основу израђених социјалних карата, као што за социјално најугроженије становништво (пензионере са најмањим пензијама, незапослени, отпуштени радници, самохрани родитељи, инвалидна лица, сиромашни и друга лица у стању социјалне потребе),  Двери траже повећање месечних накнада. 

Да би се домаћи производи издвојили и промовисали Двери су предложиле и посебно брендирање домаћих производа као и медијску кампању на јавним медијским сервисима РТС и РТВ под називом „Будимо солидарни – купујмо домаће“.

За разлику од САД, Србија није чланица Светске трговинске организације, па се тим пре мере које Двери предлажу не могу сматрати протекционистичким, а  оне су у складу и са међународном трговинском регулативом (ГАТТ, ССП) као и са домаћим законима који предвиђају  привремене мере заштите у случајевима „када прети да наступи штета по привреду и становништво, може се одступати од основних начела којима се  гарантује слобода трговине и јединствено тржиште“.

Од Владе Србије још једном тражимо да примени мере заштите предвиђене пакетом од 12 мера подршке домаћој привреди и социјално угроженим грађанима Србије, да би се спречила наступајућа социјална и економска катастрофа у Србији.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић
Потпредседник Двери