Због економске политике коју Министарство финансија води на штету грађана Србије и домаће привреде, Српски покрет Двери се придружује захтеву Удружења „Заштитник привредника и предузетника“ упућеног 23. априла председнику Народне скупштине Републике Србије и тражи смену министра финансија.

        Уместо да спроводи надзор над радом извршне власти, српски Парламент, иако носилац највише уставотворне и законодавне власти, омогућава доношење закона по хитном поступку, без учешћа стручне јавности, толерише честу злоупотребу скупштинске процедуре, па уместо Уставом предвиђене одговорности Владе Парламенту „за политику Републике Србије, за извршавање закона и других општих аката Народне скупштине и за рад државне управе“ извршна власт има апсолутну, неуставну и незакониту надмоћ над законодавном влашћу. 
           
Министарство финансија и у условима пандемије и претећег уништења домаће привреде и отпуштања великог броја запослених наставља да спроводи погубну неолибералну економску политику и врши дискриминацију домаћих привредника и предузетника у односу на стране улагаче. То и доводи до непостојања одговорности за ненаменско трошења средстава из буџета, до потпуног заробљавања слободног тржишта и до уништења конкуренције у јавној потрошњи.
 
И ненаменско трошење средстава из буџета на свим нивоима на које упозорава државни ревизор и рекордни дефицит прошлогодишњег буџета од 4,2 милијарде евра, овогодишњи ребаланс буџета после само три месеца његове примене са буџетским мањком од 2,2 милијарде евра и укупним фискалним дефицитом од 3,5 милијарди евра, и улазак у задуженост од 60% бруто друштвеног производа,  уз пројекцију даљег нетранспарентног задуживања за још 15,77 милијарди евра код разних инвеститора, више него добро показују како Министарство финансија управља новцем свих грађана. И да стање јавног дуга није на нивоу катаклизме, уништена конкуренција у јавној потрошњи, у којој највредније послове добијају искључиво пословни партнери из партијско-финансијског картела самог врха власти, био би више него довољан разлог за смену министра финансија.

Не само стање јавних финансија већ и дискриминација домаћих привредника, којима је додељено само 6,5% од укупних субвенција, у односу на привилегован положај страних предузећа, којима је од 2006. године додељено чак 93,5% од укупних подстицаја, захтева хитну смену министра финансија и промену политике субвенционисања. Дода ли се томе неадекватна контрола пословања страних улагача од стране неефикасне Пореске управе, која је у надлежности Министарства финансија, непостојање стратегије за сузбијање црног тржишта на коме се годишње утаји преко 600 милиона евра ПДВ-а, створена је антитеза свих прича о слободном тржишту, о конкуренцији и владавини права. Са друге стране, однос инспекција према домаћим привредним субјектима је репресиван а мале зараде оптерећене су са готово 60% пореза и доприноса на нето приходе, док су предузећа оптерећена бројним парафискалним наметима, попут еколошке таксе коју неефикасна државна управа  троши ненаменски.  
           
Двери у свом Економском прогласу „За паметан економски развој и благостање грађана“ нуде десет циљева економске политике која је потпуно супротна погубној политици коју води Минстарство финансија и актуелни министар Синиша Мали.
 
Приоритет нове економске политике Двери и „Паметног економског развоја“ је улагање у развој домаћег знања, вештина и  систем образовања који је усклађен са захтевима тржишта као и у развој нових технологија и иновација. Највећи подстицаји биће усмерени за развој домаће индустрије, малих и средњих предузећа и микро и занатских фирми, посебно уколико се ради о младим предузетницима и ако се пословање заснива на иновацијама. Очување становништва и државе у условима избијања криза зависи од очувања домаће производње, стварања домаће индустрије и од очувања домаћег производа.

Први услов је промена читавог корумпираног система који траје већ 30 година.

 

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери