Српски Покрет Двери - Лого
Search

Потресне слике јучерашњег исељења породице пуковника у пензији Гојка Лаловића, полицијског привођења грађана који су се супротстављали исељењу и покушаја самоубиства  пуковника Лаловића, слика су односа овог, али и претходних режима према породици, грађанима и ратним ветеранима, патриотама и учесницима у ратним сукобима деведесетих година и добровољцима који су 1999. године бранили Косово и Метохију. То је и слика односа државе и извршне власти према одлукама својих судова, јер је пуковник Лаловић лишен права на рад још 2005. године и послат у пензију пет година пре рока, а одлуке Врховног и Управног суда о враћању на посао Министарство одбране никада није спровело, већ је њега и његову породицу  у петнаестом покушају принудног исељења, уз помоћ извршитеља, из стана избацило на улицу.

         Стање небриге власти о стању економских и социјалних права грађана Србије, арбитрарно поступање власти, непостојање правне државе, укидање начела владавине права и дистрибуције правде на унутрашњем плану и одбијање могућности да се та права заштите на међународном плану, довеле су грађане Србије  изван стандарда заштите људских права које деле цивилизоване државе света.

Уколико не дође до промене система и односа државе према својим грађанима, стање социјалних права у Србији биће све горе, а поступци извршења спроводиће се и даље над породицама којима је простор из кога се избацују једини кров над главом.

У свом Социјално-економском Прогласу „За државу која брине о својим грађанима“ Двери предлажу циљеве и мере које треба да спрече социјални и економски суноврат грађана Србије. Посебан део Прогласа Двери посвећен је правди за презадужене  и заштити осетљивих категорија становништва од извршитеља, са захтевом за измену Закона о извршењу и обезбеђењу да би његова решења постала праведна и без драконских решења и са снажним мерама заштите оних дужника који имају ниска или нередовна примања.

Велики број грађана у Србији чији су рачуни блокирани у поступку извршења мора бити заштићен, а пре свега они који због немогућности извршавања својих финансијских обавеза немају приступ својим блокираним банкарским рачунима, као ни могућност да задовоље основне животне потребе. Неопходне су снажне мере заштите оних дужника који имају ниска или нередовна примања или су без примања, а посебно привилеговане групе, поред осетљивих категорија становништва, морају бити и ратни ветерани. Поред осталих мера којом траже правду за презадужене и заштиту осетљивих категорија становништва од извршитеља, Двери траже и  укидање могућности продаје једине некретнине у власништву дужника у којој станује његова породица.

Породични скуп који Двери организују на Светски дан породице 15. маја испред Дома Народне скупштине је и позив на правду за презадужене породице и престанак скандалозног односа режима према породицама ратних ветерана.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери
*Фото: Тања Миловановић/Нова.рс

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: