Политичко-финансијски картел је у 2020. години по броју уговора у јавној потрошњи, а без учешћа конкуренције, превазишао и толико пута цитирану 2019. годину у којој је у сто анализираних највреднијих послова које је држава закључила у вредности од 3 милијарде евра, у 71 од њих постојао само један понуђач. Изражено процентуално, просечан број понуда је у 2020. години са катастрофалних 1,51 из 2019. године пао на 1,34 што говори о криминалном одсуству конкуренције у сектору јавне потрошње. У 2020. години повећана је и укупна вредност највећих јавних набавки, па је њихова вредност износила 96,4 милијарди динара или 820,3 милиона евра  у односу на само 678,8 милиона евра у 2019. години.

       Коалиција за надзор јавних финансија је у објављеној анализи утврдила је да је током 2020. године у СТО НАЈВРЕДНИЈИХ ПОСЛОВА КОЈЕ ЈЕ ДРЖАВА ИЛИ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ЗАКЉУЧИЛА СА НОВЦЕМ СВИХ ГРАЂАНА 75 ТИХ ПОСЛОВА ЗАКЉУЧЕН СА САМО ЈЕДНИМ ПОНУЂАЧЕМ. Дакле, конкуренција није постојала у 75% анализираних послова највеће вредности у јавној потрошњи. Са друге стране, смањен је и број послова закључених са два и три понуђача, па док је у 2019. години закључено 20 послова са само два понуђача и 9 са конкуренцијом од три понуђача , дотле је тај број смањен у 2020. години на 18 послова са два понуђача и само пет послова са три понуђача у трци за добијање јавних набавки.

Послове у сектору јавне потрошње у Србији добијају искључиво  пословни партнери самог врха власти. Тако је креиран партијско-финансијски пословни картел који за циљ има монопол у трошењу пара свих грађана.

Највреднији уговор закључен без учешћа конкуренције закључило је ЈКП Дирекција за јавни превоз из Ниша која је у отвореном поступку, уз учешће само једног понуђача – „Ниш експрес“ а.д., без учешћа конкуренције, потрошила 65,7 милиона евра за услугу јавног превоза – пакет линија 1  на територији града Ниша. Јавно комунално предузеће Дирекција за јавни превоз из осиромашеног и економски упропашћеног Ниша, познато и по хапшењу некадашњег директора због корупције у јавним набавкама, док је некадашњи заменик директора тог предузећа градски већник у кабинету градоначелнице Сотировски, нашло се међу предузећима са највреднијим набавкама без конкуренције, и то међу ЈП „Електропривреда Србије“, ЈКП ГСП Београд, Конзорцијум за управљање јавним улагањима и др.

И рекордер по закљученим јавним набавкама без учешћа конкуренције се променио, али је повећан и његов профит, па је уместо „Енерготехнике Јужна Бачка д.о.о.“ то сада постала фирма „Термомонт д.о.о.“ из Београда. Некадашњи рекордер по броју и вредности закључених уговора о јавним набавки закључених без учешћа конкуренције у 2019. години била је фирма „Енерготехника Јужна Бачка д.о.о.“ која је у 2019. години за 261 радни дан закључила 337 уговора са јавним сектором, па је некада било и више од стотину уговора закључених у једном дану, док је вредност уговора била 23,6 милиона евра. И ту је у 2020. години дошло до катастрофалног погоршања услова конкуренције. Рекордер по броју и вредности закључених уговора у 2020. години, поред НИС а.д. Нови Сад (који је практично монополиста )  је фирма „Термомонт д.о.о.“ из Београда са 5 од ТОП 100 закључених уговора, а у износу од 71,3 милиона евра. Да ли је тешко погодити да су јавне набавке биле без конкуренције а послови су се односили на пројкетну документацију по принципу „кључ у руке“ у КОВИД болницама у Београду и Крушевцу, као и Дому здравља и болници у Прокупљу.

Политичка СНС елита убрзава процес потпуног заробљавања слободног тржишта са циљем уништења конкуренције у јавној потрошњи. Заједничко пословима државе, који се финансирају новцем свих грађана, је да конкуренције у овим уговорима нема или је она тако мала да служи искључиво стварању илузије да се не ради о једином понуђачу. Таква ситуација је антитеза свих прича о слободном тржишту, о конкуренцији и владавини права. Основни мотив уништења тржишта и конкуренције у јавној потрошњи је преливање новца из јавног у приватни сектор политичко-финансијског картела. Крајњи циљ је монопол на политичком тржишту и уништење политичке конкуренције.

Ради се о предаторском финансијско-политичком картелу који је у потпуности обесмислио систем јавних набавки и претворио га у организовану пљачку новца грађана Србије. Ради се о системској корупцији највишег ранга која се финансира новцем осиромашених грађана Србије и основни је генератор највишег јаза између богатих и сиромашних, који је у Србији највиши у Европи.

 

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери