Српски Покрет Двери - Лого
Search

На Зелени телефон Зелене акције Двери Ниш добили смо позиве бројних грађана Ниша са упозорењем да се на почетку Булевара Немањића, око улаза у градилиште инвеститора компаније „Делта“ припрема сеча тринаест стабала кедра старих 15 година која се налазе НА ЈАВНОЈ ПОВРШИНИ, а због изградње улаза У БУДУЋИ ПРИВАТНИ ОБЈЕКАТ. Такође, Зелена акција Двери обавештена је да је на истом месту поткопан и дрворед платана, уз коловоз који је такође на јавној површини. И на простору „Топлане“ , како смо сазнали, посечена су бројна стабла, као и на паркингу на углу ул. Благоја Паровића и ул. Бранка Крсмановића, а из истих разлога.

Све ово је противно прописима о заштити животне средине али и јавном интересу.

Обавештени смо и да је одлука о сечи тринаест стабала „Атласког кедра“ донета у петак 13.11.2020. године и да ће ово дрвеће вредно само по себи али и за квалитет живота грађана овог дела Града, бити ускоро посечено.

Уместо да у складу са прописима, инвеститор „Делта“ посади нови парк око објекта и сагласно правилима о друштвеној корпоративној одговорности, одужи се Нишлијама за будући профит који ће му они донети, уместо да компанија „Делта“ поштује градске прописе о грађењу и за Нишлије изгради зелену површину од најмање 10% до 20% грађевинске парцеле, уместо тога градске власти одобравају сечу дрвореда скупоцених кедрова због приватног интереса компаније. То је пример паланачког удвориштва које смо од нишких власти видели много пута.

ОДЛУКА О СЕЧИ КЕДРОВА КОЈИ АПСОРБУЈУ 3,5 ТОНА УГЉЕН МОНОКСИДА У ГРАДУ НИШУ ЧИЈИ ЈЕ ВАЗДУХ У ВРХУ ЗАТРОВАНОСТИ У ЕВРОПИ ЈЕ УПЕРЕНА ПРОТИВ СВИХ ГРАЂАНА НИША

У складу са новим Прогласом Српског покрета Двери „Промена система – сигурност за све“, који се посебно бави зеленим патриотизмом и решавањем проблема у области заштите животне средине, подсећамо градску власт, позивајући се на Устав Републике Србије и право на здраву животну средину сваког грађанина, имајући у виду и Закон о заштити животне средине, Национални програм заштите животне средине, Националну стратегију одрживог коришћења природних ресурса и добара, као локалну регулативу Програма заштите животне средине града Ниша са акционим планом за период од 2017. до 2027. године и Одлуку о уређењу и одржавању паркова, зелених и рекреационих површина, да су зелене површине, дрвеће и дрвореди крај саобраћајница у Граду Нишу дефинисани као добра од општег интереса који треба да због значаја за живот људи имају посебну заштиту. Та се добра не могу угрожавати због приватног интереса инвеститора компаније „Делта“ .

Сеча овог дрвећа мора да се спречи због јавног интереса свих Нишлија. Еколошка штета од сече кедрова је десет пута већа од материјалне вредности ових стабала, а и она је велика. Сваки од ових 13 кедрова апсорбује по 250 кг угљен диоксида и осталих штетних материја из ваздуха, производи кисеоник, спречава ерозију, упија велику количину воде и смањује ефекте поплава, штити од буке и ветра. Према подацима UNESCO стратешки распоред ових стабала снижава температуру од два до осам степени током лета, као што подиже температуру зими. Дрвеће, а посебно то важи за дрво „Атласког кедра“, које се од античких времена сматра „светим дрветом“ позитивно утиче на здравље грађана, смањује стрес и анксиозност и подиже вредност некретнинама у његовој близини за 20% .

Подсећамо да је Ниш већ годинама у врху загађености ваздуха не само у Србији и на Балкану, већ и у Европи. Ваздух у Нишу је и 100 штетнији од дозвољених граница и већ данима у зони опасној по здравље људи. У Програму заштите животне средине који је ова власт донела стоји да је витални интерес грађана унапређење зелених и парковских површина и дрвореда у Нишу, а да проценат зелених површина у Граду износи мање од 17% укупне површине градског подручја. Европски стандарди су 40% градског подручја под зеленим површинама.

СЕЧА АТЛАСКИХ КЕДРОВА ПОКАЗУЈЕ ПРАКСУ НИШКЕ ВЛАСТИ ДА НЕ СПРОВОДИ ОДЛУКЕ КОЈЕ ЈЕ САМА ДОНЕЛА.

[ngg src=“galleries“ ids=“320″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Изјаву проф. др Тамаре Миленковић Керковић овим поводом можете погледати овде: 

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери

Председник ГрО Двери Ниш

 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: